Składniki:
- ½ l kwasu buraczanego
- ½ l śmietany
- ½ l jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 ogórek
- 1 pęczek rzodkiewek
- 2 łyżki posiekanych listków botwinki
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- cukier
Składniki: 1 czarna średniej wielkości rzodkiew 3 brzoskwinie z puszki 3 łyżki rodzynek 4 łyżki syropu z brzoskwiń 6 gałązek natki pietruszki Sos: ½ szklanki śmietany sok z ½ cytryny ½ łyżeczki imbiru sól Sposób przyrządzenia: Rodzynki skropić syropem z brzoskwiń, odstawić na kilka minut do nasączenia. Śmietanę wymieszać z resztą syropu z brzoskwiń,…
Składniki: ½ cienko poszatkowanej białej kapusty 1 szklanka pokrojonej w cienkie plastry rzodkiewki ½ szklanki posiekanej dymki 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny ¼ szklanki drobno pokrojonych listków mięty sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: W salaterce wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem mięty. Odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Przed podaniem posypać…
Składniki: pół główki sałaty 6 rzodkiewek młoda kalarepka sól 4 łyżki śmietany pieprz garść rzeżuchy Sposób wykonania: Rzodkiewki i kalarepkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie sałatę porwać na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Polać śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na sam koniec posypać posiekaną rzeżuchą.
Składniki: pęczek rzodkiewek ½ l jogurtu naturalnego 1/2l kefiru pęczek koperku 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Rzodkiewki zetrzeć na tarce. Zalać je jogurtem oraz kefirem. Dodać jeszcze posiekany czosnek i koperek. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.