Składniki:
- 280 g ryżu
- 100 g sera brie
- 800 g szparagów
- 2 cebule
- 150 g śmietany
- kostka rosołowa
- 50 g masła
- 1 lampka białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka zielonej pietruszki
- sól i pieprz
Składniki: 2 szklanki ugotowanego ryżu 2 szklanki rozdrobnionego brokułu 2/3 szklanki tartego żółtego sera ½ szklanki mleka Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć dwie minuty mieszając, dodać ryż, mleko, połowę żółtego sera. Rozdrobnione różyczki brokuł zablanszować we wrzątku, odcedzić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć wszystkie składniki, posypać resztą tartego sera. Zapiekać w piekarniku…
Potrawa powstała spontanicznie jako studencki obiad, czyli wykorzystałam to, co było wówczas pod ręką;)Przypadkiem wyszła jednak pyyyszniutka wyżerka, dlatego zamieszczam przepis i polecam gorąco!! (porcja na ok.2-3 osoby zależy jak głodne ;)) Składniki: ok.1,5 torebki ryżu (po 100g) puszka pomidorów w kawałkach (400g) 4 ogórki kiszone (tyloma dysponowałam, ale więcej też może być) 1,5 cebuli…
Składniki : puszka 440g puree z kasztanów 1 seler 150g ryżu ( nie jest konieczny ) 2 kostki rosołowe 10 ml śmietany Sposób przyrządzenia: Rozpuścić kostki rosołowe w litra ciepłej wody , dodać puree z kasztanów a następnie seler pokrojony w małe kosteczki. Dodać sól, pieprz do smaku , gotować 30 min. Po tym czasie…
Składniki: szklanka ryżu 60 dag jabłek mleko masło cynamon sól, cukier Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować w wodzie i mleku dodać szczyptę soli i masło. Obrać jabłka ze skórki i zetrzeć na tarce. Potem dodać cukru i cynamonu. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 200°C. Naczynie wysmarować masłem, na dnie rozłożyć połowę ryżu i włożyć łyżkę masła.…