Składniki: 1 kg węgorza 50 g cebuli 100 g włoszczyzny 30 g mąki 1/8 l śmietany sól 2 łyżki posiekanego koperku cytryna Sposób wykonania: Włoszczyznę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, zalać 1 litem wody i ugotować wywar. Wówczas go przecedzić i doprawić do smaku solą. Następnie węgorza odfiletować i pokroić na mniejsze kawałki, które…
Tag: ryby
Listy
Śledzie w marynacie z wina
by Weronika Bartel • • 0 Comments
Składniki: 6 filetów śledziowych 3 cebule 1 szkl rodzynek 1 szkl białego wytrawnego wina 2 goździki 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 6 ziaren pieprzu Sposób wykonania: Goździki, liść laurowy, pieprz i ziele zalać 2/3 szkl wody i dorpowadzić do wrzenia. Wówczas wywar przecedzić a gdy ostygnie wymeszać go z winem. Dodać jeszcze rodzynki.…
Listy
Karp w sosie zielonym
by Magda Dyl • • 0 Comments
Składniki: 1 kg karpia 4 szkl warzywnego wywaru 20 g masła 20 g mąki 120 g śmietany ½ szkl białego wytrawnego wina natka pietruszki sól Sposób wykonania: Karpia zalać wywarem i trzymać na ogniu około 20 minut. W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją odrobiną wywaru. Wówczas wlać jeszcze śmietanę…
Listy
Sałatka śledziowa z ziemniakami i fasolą Patryka
by Patryk Chabowski • • 0 Comments
Składniki: • 2 śledzie • 2 ziemniaki • ½ puszki fasoli • 2 ksizone ogórki • 1 jabłko • 1 cebula • 3 łyżki majonezu • śliwki marynowane Sposób wykonania: Śledzie pokroić w duża kostkę. Ziemniaki ugoować w mundurkach po czym je odcedzić, obrać i również pokroić w kostkę. Następnie fasolke odsaczyć z zalewy, ogórki…
Listy
Tatar śledziowy z ogórkiem
by Karol Młyński • • 0 Comments
Składniki: 10 marynowanych sledzi 6 ogórków konserwowaych 6 buraczków konserwowych 2 cebule pęczek szczypiorku pęczek natki pietrsuzki 2 żółtka kilka łyzek oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Śledzie, ogórki, buraczki i cebulę bardzo drobno posiekać. Natsępnie dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki oraz szczypiorek. Całość dokałdnie wymieszać i ułożyć na talerzyku. Doprawić do smku solą oraz pieprzem.…