Składniki: 1/2 kg. białej ryby 1 papryka 1 por 1 cytryna 1/2 szklanki śmietany sól łyżka mąki kilka listków natki pietruszki listek laurowy pieprz 1o1/2 litra wody Przygotowanie: Rybę kroimy w plastry jednakowej wielkości. Por siekamy w kosteczkę. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na równe krążki i grubości 1cm.Do garnka wlewamy wodę, a…
Tag: ryby
Listy
Ryba z ogniska
by Kasia Ptak • • 0 Comments
Składniki: Świeżo złowione ryby cebula w plastrach cytryna w plastrach olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę sprawić, pozostawić głowę z której usunąć oczy i łuki skrzelowe. Sprawioną rybę dokładnie wypłukać i osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Odpowiednio duże kawałki foli aluminiowej posmarować olejem, ułożyć na niej rybę, obłożyć kilkoma plastrami cebuli i jednym plastrem cytryny,…
Listy
Sandacz
by Ewa Pacia • • 0 Comments
Sandacz to drapieżna ryba słodkowodna. Przyrodni brat okonia którego opisano w poprzednim poście. Dorasta jednak do znacznie większych rozmiarów. Maksymalna waga złowionego dotychczas sandacza to 13 kg i 130 cm długości. Ze względy na walory kulinarne jest hodowany w stawach. Mięso sandacza jest białe, jędrne. Nadaje się do przyrządzania wielu potraw. Znakomicie smakuje zarówno smażone…
Listy
Okoń
by Basia Nowak • • 0 Comments
Okoń to występująca w Polsce słodkowodna ryba drapieżna z rodziny okoniowatych. Dorasta do długości 60 cm i wagi 4 kg. Jednak takie egzemplarze są rzadkością. Przeciętny wymiar poławianych to 20 do 30 cm. Okoń jest najładniejszą z polskich ryb, pięknie wybarwioną i ustrojoną w poprzeczne kolorowe pasy. Mięso okonia jest białe i zwarte podobne w…
Listy
Filet z węgorza w ziołowym sosie
by Kasia Bień • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów z węgorza pokrojonego w 5 cm kawałki 1 łyżka posiekanej szalotki 1 szklanka białego wina 1 szklanka wody sól, pieprz po 1/2 łyżeczki posiekanych ziół: szczaw, szpinak, trybula, szczypiorek, mięta, tymianek, natka pietruszki, estragon, majeranek 1 liść laurowy 1 duża łyżka masła 1 łyżka śmietany kremówki Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić…