Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ryby

Tilapia w sosie cytrynowym

Składniki: 2 filety z tilapii sok z jednej cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki masła 2 łyżki oleju mąka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filety z tilapii umyć, dokładnie osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 minut. Tak przygotowane porcje ryby obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 2 łyżki…

Pieczony filet z tilapii w pietruszce

Składniki: 4 filety z tilapii lub pangi 1 ząbek czosnku 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filety z tilapii umyć, dokładnie osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oliwy, ułożyć w nim przyprawione filety z tilapii, skropić sokiem z cytryny i…

Filet z sandacza zapieczony z paluszkami krabowymi i serem

Składniki: 50 dkg filetów z sandacza 15 dkg paluszków krabowych 2 łyżki majonezu 10 dkg tartego żółtego sera 1 łyżeczka masła sok z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić. Paluszki krabowe pokroić na plastry. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć w nim porcje ryby, rozsypać na niej plastry paluszków…

Dorsz po marynarsku

Składniki: 1 kg świeżych filetów z dorsza 50 dkg ziemniaków 1 cebula 1 łyżka oleju 2 łyżki masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry o grubości około  5 mm. W rondlu układać warstwami ziemniaki, cebulę, podzieloną na porcję rybę. Każdą warstwę przyprawić solą i…

Smażony filet z karpia czosnkiem pachnący

Składniki: 50 dkg filetów z karpia 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 10 ząbków czosnku 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz olej Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć, ostrym nożem ponacinać skórę. Czosnek obrać, zgnieść w prasce, wymieszać z solą i pieprzem i koperkiem.  Masę wetrzeć w nacięcia skóry, odstawić na 2 godziny. Tak…