Skład: główka sałaty grejpfrut 2 pomarańcze 20 zielonych oliwek 1 papryka pęczek szczypiorku z dymki 2 łyżki soku cytr. 2 łyżki oliwy słonej lub z oliwy sól, pieprz, cukier do smaku. Sposób wykonania: Sałatę rozebrać, umyć i osuszyć, liście ułożyć w salaterce. Szczypiorek pokroić na centymetrowe kawałki. Oliwki przeciąć i usunąć pestki albo użyć…
Tag: ryby na naszym stole
Sałatki owocowe
Pikantna sałatka owocowa
by A. • • 1 Comment
Skład: 2 gruszki 2 winne jabłka 2 brzoskwinie 4 morele 4 spore śliwki lub renklody łyżka oliwy 3/4 szklanki wytrawnego wina szczypta gałki muszk. pół łyżeczki otartej skorki cytr., cały puder. Sposób wykonania: Gruszki i jabłka obrać, pokroić w paski lub kostkę, skropić winem. Brzoskwinie pokroić w ósemki, morele i siwki w ćwiartki. Wymieszać…
Sałatki
Sałatka brzoskwiniowo-szparagowa
by A. • • 0 Comments
Skład: 3 brzoskwinie 250 g szparagów pół szklanki majonezu szklanka. jogurtu lub kwaśnej śmietany 2 łyżki soku cytrynowego siekany koperek liście sałaty sól, cukier do smaku. Sposób wykonania: Ugotowane szparagi pokroić na 3 cm. kawałki. Brzoskwinie sparzyć i obrać ze skorki, przekroić, odrzucić pestki, pokroić w kostkę. Majonez połączyć z jogurtem (zdrowiej) lub śmietana +…
Ryby
Marynata do ryb
by tinca • • 0 Comments
Skład: ½ szklanki oliwa z oliwek sok z jednej cytryny 1 kieliszek koniaku sól,cukier do smaku Sposób wykonania: Wyfiletowaną rybę wkładamy do marynaty na 6 godzin co jakiś czas obracając ją w niej.
Makrela
Pasta z wędzonej makreli
by pejsik • • 0 Comments
Skład: makrela (lub inna "wilgotna" wędzona ryba) ser biały ketchup pikantny sól pieprz ostra papryka Sposób przyrządzenia: Wszystko razem z miksować. I na pieczywo. Można posypać szczypiorkiem dla poprawienia walorów smakowych:)