Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ryby na naszym stole

Fileciki z karpia duszone w liściach szpinaku*

*Cykl – przepisy mistrzów Składniki: (10 porcji) Karp (filet) – 1,00 kg Szpinak liściasty – 0,50 kg Śmietana 30% – 0,5l Masło – 0,20 kg Czosnek – 0,03 kg Ziemniaki – 1,00 kg Borowiki – 0,40 kg Cebula – 0,10 kg Marchewka – 0,20 kg Dekoracja: koperek, rozmaryn Przyprawy: cukier, sól, pieprz, pieprz czerwony, przyprawa…

Karmel puding

Składniki:-1l mleka pełne -10 jaj -cukier waniliowy -cukier biały -śmietana kremówka Sposób przyrządzenia:Jaja mieszamy z cukrem, dodajemy mleko, smietanę, cukier waniliowy, palimy cukier i wlewamy do formy-zalewamy uprzednio przygotowany mix(przez sito) wsadzamy do pieca (sauna) na ok 1,5 godz w zaleznosci od forem na ok 85 stopni podajemy schlodzone z sosem karmelowym i bita smietana…

Delikatna sałtka z pieczarek

Bardzo delikatna sałatka z pieczarek, doskonała jako przystawka. Składniki: 1 kg pieczarek 5-6 jajek 1 duża cebula majonez sól, pieprz zielona pietruszka Sposób przyrządzenia: Pieczarki obgotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić, pokroić w paseczki. Jajka ugotować na twardo i pokroiś w ósemki. Cebule pokroić w cieniutkie plasterki i sparzyć (koniecznie) wrzątkiem. Wszystkie składaniki delikatnie wymieszać…

Sałatka z kalafiora

Składniki: 2 średniej wielkości kalafiory 1 puszka kukurydzy 5-10 ząbków czosnku majonez Sposób przygotowania: Kalafior umyć, osuszyć rozdrobnić same różyczki (bez łodyżek). wielkość około 0,5 -0,7 cm. Dodać odsączoną kukurydzę, wymieszać z majonezem, wycisnąć czosnek. Nie wymaga przypraw. * Pasuje do potraw mięsnych z grill-a

Sorbet porzeczkowo-malinowy

Składniki: 75 dag czerwonych porzeczek, 25 dag malin, 1 cytryna, 20 dag cukru. Sposób przyrządzenia: Do rondla wlać niepełną szklankę wody, wsypać cukier, gotować przez 5 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wystudzić. Porzeczki odszypułkować, umyć, osuszyć. Maliny wrzucić do sitka, opłukać, osączyć. Cytrynę wyszorować, pokroić na cienkie plasterki. Porzeczki i…