Składniki: 1 kg pangi 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera ¾ szklanki białego wytrawnego wina 8 łyżeczek żelatyny ½ łyżki soku z cytryny ziele angielskie 2 liście laurowe sól cukier pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Pangę umyć, skropić sokiem z cytryny. Przekroić wzdłuż i każdy kawałek zrolować, spiąć wykałaczkami. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić w słupki,…
Tag: rybne
Listy
Dorsz z migdałami o smaku imbirowym
by Konrad Pałubicki • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dorsza 1 cytryna 2 pomarańcze szczypta imbiru sól, biały pieprz do smaku 3 łyżki płatków migdałowych 2 łyżeczki masła skórka z jednej pomarańczy natka pietruszki Sposób przyrządzania: Dorsza umyć, odfiletować i podzielić na części, skropić cytryną i sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy. Imbir wymieszać z solą i białym pieprzem. Mieszanką natrzeć rybę…
Listy
Przepyszne okonie
by Aneta Brulińska • • 0 Comments
Składniki: 4 okonie 6 ziemniaków 15 dkg suszonych grzybów 3 cebule 7 łyżek oleju 2 łyżki masła ½ szklanki śmietany 5 łyżek maki pęczek posiekanego koperku sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Umyte grzyby zalać wodą pozostawić na 2-3 godziny, ugotować, ostudzić i drobno posiekać. Ryby umyć, odfiletować pokroić w kostkę , oprószyć mąką i…
Listy
Szprotki w cebuli z czosnkiem
by Dominika Miśta • • 0 Comments
Składniki: 1 kg szprotek 3 ząbki czosnku 4 cebule ½ szklanki octu 3-4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 1 liść laurowy sól do smaku Sposób przyrządzenia: Szprotki oczyścić z łusek i wnętrzności. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i natrzeć ryby. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.…
Sałatki
Sałatka śledziowa z fasolą
by Kornelia Fluder • • 0 Comments
Składniki: 3 filety śledziowe 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka białej fasoli 15 małych cebulek konserwowych biała część pora 4 ogórki konserwowe 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy natka pietruszki pieprz Sposób wykonania: Filety śledziowe pokroić w paseczki, fasolki odsączyć z zalewy, przelać wrzątkiem i dodać do śledzi. Następnie, cebulki przekroić na pół, pora pokroić…