Składniki: 6 płatów baramundi 2 szklanki bułki tartej 3 jajka 4 łyżki mąki pszennej łyżka masła olej do smażenia sól, pieprz do smaku Maślane krążki: ½ kostki masła 2-3 ząbki czosnku suszone zioła wg upodobania sól, biały pieprz do smaku ½ szklanki startego żółtego sera Sposób przyrządzenia: ½ kostki masła zmiksować z ziołami czosnkiem, przyprawić…
Tag: rybne
Listy
Okoń z bazylią
by Jacek Kossowski • • 0 Comments
Składniki: 80 dag filetów okonia 3 łyżki mąki 2 łyżki posiekanej bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziołowej przyprawy sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczonego okonia oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Następnie obtoczyć ją w mące i smażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek z obu stron na złoto. Pod koniec smażenia posypać…
Listy
Tilapia z cebulą
by Konrad Kosmowski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów z tilapii 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka estragonu sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę drobno posiekać po czym wymieszać ją z oliwą z oliwek. Doprawić do smaku estragonem, solą oraz pieprzem. Powstałą mieszankę przełożyć na filety rybne i odstawić całość na 30 minut. Po tym czasie piec ryby…
Listy
Śledzie duszone w sosie pomidorowym
by Natalia • • 0 Comments
Listy
Barramundi x 4
by Marek • • 0 Comments
Barramundi – Lates calcarifer – to dwuśrodowiskowa ryba z rzędu okoniokształtnych żyjąca zarówno w wodach słodkich jak i słonych. Naturalne miejsca występowania tej ryby to Australia, Azja i wody Oceanu Spokojnego Dorasta do długości 1,8 m i wagi 60 km. W handlu oferowane są zazwyczaj tusze i filety do wagi 1 kg. Obecnie ryba ta pozyskiwana jest z hodowli. Smakoszy zachwyca niepowtarzalnym, wyśmienitym smakiem, białym i delikatnym mięsem, brakiem drobnych ości. Oferowana jest w najlepszych restauracjach świata.
Barramundi można przyrządzać na wszystkie znane sposoby . Czy to duszona, pieczona, smażona czy gotowana smakuje znakomicie. Coraz większe zapotrzebowanie na tę rybę przyczyniło się do uruchomienia pierwszej w Polsce hodowli barramundi pod Olsztynem.