Składniki: 20 dkg dokładnie oczyszczonych filetów z wędzonej makreli 2 cebule 4 ugotowane ziemniaki 3 łyżki oliwy 5 łyżek octu winnego 1 łyżeczka mielonej gorczycy zielenina Sposób przyrządzenia: Filety z makreli pokroić w plastry (w poprzek) Cebule obrać, pokroić w plastry, podobnie ziemniaki. Składniki układać naprzemiennie (plasterek cebuli, ziemniaka, ryby) w szklanej salaterce. Każdą warstwę…
Tag: rybna
Przekąski
Pasta twarogowa z wędzonym śledziem
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 50 dag twarogu 2 wędzone śledzie 1 łyżka oleju 4 łyżki śmietany 1 łyżka gęstego przecieru pomidorowego 1 łyżka musztardy 1 cebula Sposób przyrządzenia: Śledzie obrać ze skórki, usunąć ości i kręgosłupy, drobno posiekać. Twaróg utrzeć na gładką masę z dodatkiem śmietany, dodać śledzie, przecier pomidorowy, musztardę, pokrojoną w kostkę i przesmażoną w oleju…
Zupy
Ucha z rasstiegajem (przepis z komentarzem)
by Bahus • • 0 Comments
Wędkarstwo! Dla jednych to ulubiony rodzaj wypoczynku, dla innych – pasja. I oczywiście żaden połów nie obejdzie się bez uchy. Jeśli wędkarstwo nie jest Państwa pasją, można oczywiście przyrządzić uchę w domu. Straci ona w tym wypadku swą romantyczną otoczkę, ale będzie nie mniej smaczna. 60 dag okonia, jazgarza lub innej drobnej ryby słodkowodnej,…
Sałatki z tuńczykiem
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
by mariola • • 0 Comments
Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 marchewki 2 cebule 3 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki octu winnego 3% 4 łyżki majonezu natka pietruszki sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Marchew obrać pokroić w „zapałki, blanszować, pozostawić do obsączenia. Cebulę obrać, pokroić w cienkie pół plastry, blanszować, obsączyć. Marchewkę i cebulę w osobnych miseczkach…
Sałatki z kurczakiem
Wielkanocna sałatka z wędzonym kurczakiem
by mariola • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg makaron kolanka (wskazany kolorowy) 30 dkg wędzonego mięsa z kurczaka 10 dkg orzechów sercowca 2 łyżki kaparów 2 łyżki zalewy z kaparów 2/3 szklanki majonezu koperek sól, pieprz czarny Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować al dente. Orzeszki uprażyć na złoty kolor podgrzewając na patelni. Z mięsa kurczaka okroić kilka plastrów do dekoracji, resztę…