Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ryba

Żabnica

Żabnica nazywana też nawęd lub diabłem morskim to drapieżna, głębinowa ryba morska. Zaliczana jest do rodziny żabnicowatych. Występuje na dużych głębokościach (do 1000 m) u wybrzeży Europy i północnego wybrzeża Afryki. Poławiana dla smacznego mięsa nadającego się do przyrządzania na wiele sposobów. Żabnica dorasta do 2 m długości i wagi 40 do 50 kg. Mięso…

Filet z pangi po meksykańsku pieczony

Składniki: 1,5 kg filetów z pangi podzielonych na porcje 1 szklanka salsy 1 szklanka tartego sera Cheddar ½ szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych 1 pokrojone w plastry avocado ¼ szklanki śmietany 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Pokrojone w plastry avocado skropić sokiem z cytryny, odstawić.  Na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia ułożyć porcje ryby,…

Karp gotowany na parze po kantońsku

Składniki: 1 średniej wielkości sprawiony karp 2 cm kłącza imbiru pokrojonego w paseczki 2 ząbki czosnku, obrane, pokrojone w paseczki kilka zielonych piór cebuli pokrojonej na 5 cm kawałki i wzdłuż na paseczki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju 4 łyżki octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki octu sezamowego sól, pieprz…

Karasie pieczone w sosie z borowików

Składniki: 1 kg filetów z karpia ( karasia, szczupaka) 1 opakowanie zupy krem z borowików (w proszku) szczypta pieprzu szczypta mielonej papryki 3 łyżki tartego żółtego sera Sposób przyrządzenia: Porcje ryby ułożyć w jednej warstwie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Zupę wymieszać z wodą ag przepisu producenta, zalać nią porcje ryby. Całość oprószyć pieprzem i…