Składniki: 1,25 l rosołu 250 g ryżu 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1-2 listki szałwii 15 g masła sól 8 łyżek parmezanu Sposób wykonania: Rosół zagotować po czy wsypać do niego ryż, trzymać na ogniu ok. 15 minut. do miękkości ryżu. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki, szałwię raz masło. Doprawić do smaku solą…
Tag: rosół
Zupy
Zupa z cukinii na rosole
by Małgorzata D • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżki oliwy 2 dymki 8 cukinii 1,5 l rosołu 2 jajka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej bazylii 8 łyżek starego parmezanu sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną dymkę. Gdy się zeszkli dodać cukinie pokrojoną w kostkę i trzymać jeszcze na ogniu ok. 5 minut. Doprawić do…
Zupy
Barszczyk w jajecznym rosole
by Weronika • • 0 Comments
Składniki: 4 szkl. rosołu 80 dag młodych buraczków 4 jajka sól pieprz sok z cytryny Sposób wykonania: Buraki ugotować po czym obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach po czym skropić je sokiem z cytryny. Następnie jajka wbić do garnka z gorącym rosołem, który umieść nad garnkiem z gotującą się wodą, wówczas ubijać jajka…
Zupy
Zupa czosnkowa Eli
by Elżbieta • • 0 Comments
Składniki: 1 l rosołu 2 ząbki czosnku 4 żółtka 4 łyżki koniaku ½ pęczka natki pietruszki sól Sposób wykonania: Obrany czosnek rozetrzeć z solą po czym ubić go razem z żółtkami i przelać do 4 filiżanek. W między czasie zagotować rosół, wówczas wlać do niego koniak przelać do filiżanek jajkami. Od razu podawać posypane posiekaną…
Zupy
Zupa z cytryną
by Kornelia • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ l rosołu 1 cytryna ½ szkl. gęstej kwaśnej śmietany sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Rosół zagotować po czym wrzucić do niego kawałek cytryny razem ze skórką. Następnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i przelać na talerze. Przed podaniem posypać natką pietruszki a do każdego talerza…