Składniki: ½ kg mąki 1 margaryna 7 dkg drożdży szczypta soli ½ szklanki śmietany Sposób przyrządzenia: Do miski wsypać mąkę połączyć z pozostałymi składnikami dobrze zagnieść. Na stolnicy rozwałkować ciasto ,pokroić w trójkąty ,wypełnić ulubionym farszem <mięsnym ,grzybowym ,powidłami.> .Zwinąć rogalik, piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 20-25 minut.
Tag: rogale
Ciasta czekoladowe
Ciasto czekoladowe a’la Ala ma rogala
by Veniuszka • • 0 Comments
Dla 12 osób Już kiedyś pisałam o tym cieście.. Znaczy wracam do smaku chocolate extreme z sieci kawiarni coffee heaven.. i z przykrością oznajmiam, ubolewając przy tym okropnie ze w tamtym poście, jak ktoś się wczytuje – skłamałam.. Nie powiem że ciasto o którym mowa nie było dobre – bo było, ale wpadłam na inny…
Ciastka
Rogaliki kruche drożdzowe
by alebazi • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mąki 50 dag margaryny 5 dag drożdży szczypta soli cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 4 jajka powidła lub masa czekoladowa do nadziania rogalików Sposób przyrządzenia: Przygotuj rozczyn z drożdży, mleka, 6 łyżek mąki i 2 łyżek cukru. Odstaw do wyrośnięcia. Resztę mąki wsyp na stolnicy i z resztą cukru,…