Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory

Kompot z jabłek Ilony

Składniki: jabłka 1/2 kg woda 3 szklanki cukier 4 łyżki goździki 4 sztuki Sposób przyrządzenia: Wodę należy zagotować z cukrem oraz goździkami. Jabłka należy dokładnie umyć, nie obierając ich należy pokroić je w plasterki. Pokrojone owoce należy wrzucić na gotujący się syrop. Gotować całość przez 5- 7 minut, zestawić, podawać na gorąco lub na zimno…

Sok truskawkowy

Składniki: truskawki 2 kg cukier 2 kg Sposób przyrządzenia: Truskawki należy odszypułkować, umyć, osuszyć, a następnie włożyć do suchego, wcześniej wyparzonego słoja, zasypać je cukrem, przykryć gazą i odstawić na kilka dni, braki cukru należy uzupełniać dosypując go. Po kilku dniach należy przecedzić sok do garnka, zagotować go, gorący przelać do butelek i szczelnie zakręcić,…

Ogórki w zalewie miodowej

Składniki: ogórki 2 kg woda 1 l ocet 3/4 szklanki sól 2 łyżki cukier ,5 szklanki miód 3 łyżki Sposób przyrządzenia: Ogórki należy wymoczyć, dokładnie umyć, bez obierania pokroić je w plasterki, następnie włożyć do słoika. Przygotować zalewę. Gorącą zalewę należy wlewać do słoików, zakręcać i pasteryzować około 5- 8 minut. Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki…

Małosolne ogórki

Składniki: ogórki 3 kg sól kamienna 6-9 łyżek czosnek 2 ząbki koper 4 gałęzie chrzan 1 korzeń przyprawa do kwaszenia ogórków Sposób przyrządzenia: Do wielkiego słoja należy włożyć umyte ogórki, dodać do nich chrzan, czosnek, koper, przyprawę do kwaszenia ogórków. Z wody i soli kamiennej należy przygotować zalewę, zagotować ją i gorącą zalewać ogórki w…

Pomidory w zalewie

Składniki: pomidory 1 kg woda 1 litr sól 1 łyżka cukier 2 łyżki ocet 4 łyżki żelatyka 10 łyżek ziele angielskie cebula 1 sztuka czosnek Sposób przyrządzenia: Dojrzałe, ale twarde pomidory należy dobrze sparzyć gorącą wodą, następnie obrać je ze skórek i pokroić w ćwiartki, tak pokrojone pomidory należy przełożyć do słoików. Z przegotowanej, ale…