Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory domowe

Arbuzy w solance

Składniki: arbuzy Zalewa: 5 litrów wody 30 dkg soli Sposób przyrządzenia: Nieduże arbuzy w ilości odpowiedniej do naczynia jakie chcemy użyć dokładnie umyć, osuszyć. Wykorzystując ostre narzędzie w skórze arbuza wykonać kilka otworów.  Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać sól, gotować aż cała się rozpuści. Jeśli podczas gotowania wytwarza się piana należy ją usuwać. Solankę schłodzić…

Pikle pasteryzowane

Składniki: 2 kg warzyw: papryk w rożnych kolorach, czosnek, cebula, papryczka chili 1/3 szkl. octu 2 listki laurowe 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu łyżeczka gorczycy oliwa szczypta cukru szczypta soli Sposób wykonania: Warzywa pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć je w słoikach. Następnie 3 szklanki wody z dodatkiem octu i przypraw do doprowadzić…

Jabłuszka do słoika

Składniki: 1 kg rajskich jabłek 500 ml wody 150 ml octu 6% 300 g cukru 6 goździków szczypta cynamonu Sposób wykonania: Jabłka zalać wodą i gotować około 4 minuty po czym je odcedzić i przelać zimną wodą. Następnie wodę, ocet, cukier i goździki doprowadzić do wrzenia. W między czasie jabłka ułożyć w słoikach i zalać…