Składniki: 2 kg kapusty 1 kg cebuli 1 kg kolorowej papryki 1 kg marchewki Zalewa: 2 szklanki 10% octu 2 szklanki oleju 2 szklanki cukru 4 łyżki ziołowego pieprzu 4 łyżki soli Sposób przyrządzenia: Kapustę oczyścić, wykroić głąb i poszatkować. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyć usunąć gniazda nasienne …
Tag: przetwory domowe
Listy
Dżem mandarynkowo-morelowy
by Ewa Kobus • • 0 Comments
Listy
Dżem jagodowy
by Marzena Piechota • • 0 Comments
Składniki: 35 dag jagód (czarnych) 10 dag cukru Sposób wykonania: Oczyszczone jagody rozgnieść po czym zasypać je cukrem i odstawić na 5 godzin. Po tym czasie smażyć na małym ogniu aż dżem zgęstnieje i przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.
Listy
Dżem z żurawinami
by Ewa Zając • • 0 Comments
Listy
Dżem z rabarbaru z laską wanilii
by Gosia Wolak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg rabarbaru 1 kg cukru 1 laska wanilii Sposób wykonania: Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki, które zasypać cukrem i odstawić na noc. Następnego dnia dodać jeszcze pokrojoną wanilię i smażyć na małym ogniu około 25 minut. Zdjąć wytworzoną w trakcie smażenia pianę i przełożyć do słoików.



