Składniki: 1 kg patisonów 2 łyżki soli 1 łyżeczka cukru 3 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ząbków czosnku kilka ziarenek gorczycy Sposób wykonania: Patisony umyć i pokroić w kostkę. Ułożyć je w wyparzonych słoikach, przekładając je ząbkami czosnku. Do garnka wlać ½ litra wody. Dodać cukier, sól, pieprz, listek laurowy,…
Tag: przetwory domowe
Porady i Ciekawostki
Suszone śliwki marynowane
by Ewelina Soja • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Octowe węgierki
by Marzena Wojtysiak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg węgierek 1 szkl octu winnego 6% 1 szkl wody 15 dag cukru kilka goździków kawałek kory cynamonu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu Sposób wykonania: Umyte śliwki przekroić na połówki usuwając pestki, po czym zasypać je cukrem i odstawić na 15 minut. W między czasie do rondelka wlać wodę z octem.…
Porady i Ciekawostki
Marynowane śliwki w occie jabłkowym
by Ksymena Pokora • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Marynowane owoce dzikiej róży
by Natalia Łada • • 0 Comments
Składniki: 1 kg owoców ½ l octu winnego ½ kg cukru Sposób wykonania; Ocet winny wlać do rondla, wsypać cukier i całość gotować na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Wówczas włożyć do niego oczyszczone i przekrojone na połówki owoce pozbawione pestek. Trzymać na małym ogniu do momentu aż staną się szkliste i zmiękną, dość…