Składniki: 1 kg malin ½ kg cukru Sposób wykonania: Maliny umyć po czym zasypać je szklanką cukru i odstawić na całą noc aby puściły sok. Następnego dnia, zlać sok i dodać do niego pozostały cukier. Gotować na małym ogniu aż cukier się rozpuści i powstanie gęsty syrop. Wówczas włożyć do niego maliny i smażyć na…
Tag: przetwory domowe
Porady i Ciekawostki
Konfitury jeżynowe z rumem
by Bożena Skowron • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Chutney z cukinii z papryką
by Marzena Kruk • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Kabaczki kwaszone
by Mateusz Baliński • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kabaczków 2 łyżki soli 1 łyżeczka cukru 3 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ząbków czosnku kilka ziarenek gorczycy Sposób wykonania: Do garnka wlać ½ litra wody. Dodać cukier, sól, pieprz, listek laurowy, gorczyczce i ziele angielskie. Całość doprowadzić do wrzenia po czym zestawić z ognia. W między…
Porady i Ciekawostki
Gruszki, jabłka i śliwki marynowane
by Kornelia Rola • • 0 Comments
Składniki: 1 kg owoców: śliwek, gruszek, jabłek 1 szkl cukru kilka goździków kawałek kory cynamonu kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Sposób wykonania; Gruszki oraz jabłka obrać ze skorki i pokroić na cząstki, usuwając gniazda nasienne. Wówczas od razu wrzucić je na wrzątkiem z dodatkiem połowy kwasku cytrynowego. Odstawić na…