Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepisy

Alberty

Składniki: • 0,5 kg mąki • 15 dag Kasi • 25 dag cukru • 4 jajka • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 torebka cukru waniliowego • osłodzona woda lub rum do smarowania Sposób przyrządzenia: Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, dodać masło/margarynę i posiekać nożem. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać…

Rogaliki drożdżowe

Składniki: • 2 szklanki mąki • 0.25 szklanki wody • 1 kostka stopionego masła • 2 dag drożdży • szczypta soli • konfitura w wiśni lub porzeczek Sposób przyrządzenia: Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, pozostawić aby wyrosły. Mąkę, sól i 0.25 kostki stopionego masła wymieszać w misce, dodać drożdże. Wyrobić ciasto, tak aby odchodziło od…

Donaty

Składniki: • 50 dag mąki. • 5 dag drożdży. • 3 jajka. • 200 ml mleka. • 10 dag. cukru. • 5 dag. masła. • 1 litr oleju. • lukier. Wykonanie Zamieszać mleko, drożdże, łyżkę cukru i cztery łyżki mąki. Gdy rozczyn wyrośnie, wyrobić z jajkami, resztą mąki i cukru. Połączyć z płynnym, ostudzonym masłem.…

Legumina wiosenna

Składniki: • 20 dag mąki • 6 jaj • łyżka masła • 25 dag cukru Wykonanie: Zagnieść kruche ciasto z mąki, masła, jednego żółtka i łyżki cukru. Wygnieść dobrze, rozwałkować na grubość trzonka noża, wyłożyć na blachę podłużną i bez smarowania upiec na rumiano. Gdy wystygnie, posypać ciasto grubo surowymi poziomkami, malinami, gotowanymi z cukrem…

Legumina ze świeżych owoców

Składniki: • 35 dag cukru • 25 dag mąki • 25 dag malin • 25 dag porzeczek • 25 dag wiśni • łyżka masła • 1 żółtko Wykonanie: Na blaszanym półmisku położyć dnem do góry spodeczek spod filiżanki. Na ten spodek sypać maliny, porzeczki i pozbawione pestek wiśnie. Wszystko wymieszać z ćwierć kilograma cukru. Zamiast…