Składniki:1 kg dojrzałych śliwek węgierek1 szklanka cukru3 szklanki rumu Sposób przyrządzenia:Śliwki umyć, przekroić na połowę, usunąć pestki. W dużym, czystym słoju ułożyć śliwki przesypując je cukrem, zalać rumem i odstawić szczelnie zamknięte na okres 4 miesięcy. Co jakiś czas przemieszać potrząsając słojem. Po tym okresie przefiltrować, przelać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce aby nalewka…
Tag: przepisy
Desery
Jabłka w mundurkach
by mariola • • 0 Comments
Składniki: 12 jabłek ½ szklanki dżemu malinowego 50 dkg ciasta francuskiego 1 jajko 5 dkg migdałów cukier waniliowy Sposób przyrządzenia: Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne. Powstały otwór wypełnić dżemem malinowym. Przygotować ciasto francuskie, pociąć na odpowiednio duże kwadraty. Każde jabłko zawinąć w prostokąt ciasta, posmarować zmiksowanym jajkiem, posypać drobno posiekanymi migdałami. Piec w…
Desery
Jabłka w orzechowym karmelu
by mariola • • 0 Comments
Składniki: 6 jabłek 10 dkg obranych orzechów włoskich 2 łyżki cukru 2 łyżki wody 2 łyżki masła 1 łyżeczka mielonych orzechów ½ szklanki śmietany Sposób przyrządzenia: Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. Z cukru i wody przygotować karmel. W rondlu rozgrzać cukier, a gdy zacznie się rumienić dodać wrzącej wody. Na…
Nalewki
Nalewka jabłkowa
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 kg jabłek ½ litra czystej wódki ½ litra Brendy ½ szklanki cukru ¾ szklanki wody Sposób przyrządzenia: Jabłka dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. W dużym, czystym słoju ułożyć jabłka, zalać Brendy i wódką, zamknąć, odstawić na jeden miesiąc. Po miesiącu należy nalew dosłodzić. W tym celu cukier rozpuścić w wodzie…
Sałatki
Sałatka z jajek, szynki i sera
by mariola • • 1 Comment
Składniki: 6 jajek 15 dkg szynki 12 dkg żółtego sera 3 łyżki śmietany ½ szklanki majonezu 1 łyżeczka musztardy Sposób przyrządzenia: Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać, pokroić w drobną kostkę. Podobnie pokroić szynkę i jajka. Dodać musztardę, część majonezu, śmietanę. Przyprawić i delikatnie wymieszać. Masę formować w kształt jajka, układać na półmisku udekorowanym zieloną…