Mała porcja 1 margaryna, 3 łyżki kakao, półtora szklanki cukru – zagotować 5 minut, dodać 3 łyżki wody 1 cukier waniliowy Po zagotowaniu odlać trochę tych składników jako polewę do ciasta (lub zrobić własną)do kubka i po upieczeniu ciasta podgrzać ponownie, a następnie polać nią ciasto. Po ostygnięciu dodać: 3 żółtka (z białek ubić śmietanę)…
Tag: przepisy
Ciastka
Pascha Wielkanocna
by x • • 0 Comments
Składniki: 1 kg twarogu 5 żółtek 200 g masła 250ml śmietanki 30% 250g cukru pudru 100g rodzynków 100g słodkich migdałów 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej 50g daktyli 50g fig 1/2 laski wanilii wiśnie z konfitury, winogrona i kandyzowane owoce do przybrania. Sposób przyrządzenia: Wanilię zetrzeć na drobnej tarce. Migdały sparzyć i obrać, rodzynki umyć…
Ciastka
Mazurki mojej Babci
by kilkujadek • • 0 Comments
Przepis na Mazurki mojej Babci. Składniki: 250 g maki tortowej (nie puszystej) 200 g margaryny (masło roślinne – Np. Kasia) 10 g drożdży 2 żółtka 50 g cukru pudru z wanilią otarta skórka z cytryny Sposób przyrządzenia: Mąkę rozetrzeć z drożdżami na sucho, dodać cukier i tłuszcz (zimny – z lodówki), wszystko dokładnie przesiekach nożem…
Desery
Świeczniki bananowe
by Dominika • • 0 Comments
Składniki: 2 banany 4 plastry ananasa(z puszki) bita śmietana posikane orzechy wiśnie z konfitury Sposób przyrządzenia: Na talerzykach ułożyć po plastrze ananasa , w środek włożyć po połówce banana. Z bitej śmietany zrobić okrąg wokół plastra ananasa , posypać orzechami. Na wierzchu banana położyć niewielką ilość śmietanki i ćwiartkę wiśni.
Desery
Sułtańska przekąska
by janekcomupieslizal • • 1 Comment
Motto Janka: Dla mnie frajda jest to, że ktoś z tego może skorzystać Składniki: skórki z pomarańczy, cytryny* orzechy włoskie, obrane ziarna podzielone na 4* rodzynki (najlepiej takie większe) lub inne owoce suszone można również, jak i orzechy laskowe* 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka obranych migdałów 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej 1/2 szklanki kakao rozpuszczalnego…