Składniki: 12 dkg herbatników skórka otarta z 1 pomarańczy 25 dkg twarogu śmietankowego 3 łyżki mleka 4 łyżeczki cukru pudru 2/3 szklanki śmietany kremówki 50 dkg dostępnych owoców* Sposób przyrządzenia: Herbatniki umieścić w grubej torebce foliowej i rozkruszyć je używając wałka do ciasta. Do twarogu dodać skórkę pomarańczową, 3 łyżeczki cukru pudru, zmiksować na gładką…
Tag: przepisy
Desery
Blok kakaowy Halinki
by Halina • • 0 Comments
Składniki: 1koska.margaryny 1paczka mleka w proszku 1paczka rodzynek(zaparzyć) 4 paczki herbatników 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 0,5 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Wodę, margarynę, cukier, kakao wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować przez 2 minuty mieszając, przestudzić. Wsypać mleko w proszku i rozetrzeć dodać pokruszone herbatniki i rodzynki wymieszać i wylać na…
Ciastka
Ciasteczka cynamonki
by Magda • • 0 Comments
Składniki: 2,75 szklanki dobrej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 1 szklanka miękkiego, dobrego masła (bez dodatków) 1, 5 szklanki cukru pudru 2 duże jajka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu Sposób przyrządzenia: Masło i cukier puder utrzeć mikserem na jednorodną, puszystą masę, dodać jajka, chwilę miksować, zmniejszyć obroty i dodać…
Desery
Banany po Hawańsku
by Monikia • • 0 Comments
Składniki: 1 banan, obrany i rozkrojony wzdłuż na połowę cukier brązowy pokruszona czekolada mleczna odrobina masła cukierki prawoślazowe (do kupienia w aptece) folia aluminiowa Sposób przyrządzenia: Posmarować masłem każdą połowę banana. Obficie posypać cukrem, obłożyć cukierkami i kawałkami czekolady. Złożyć połówki razem i całość owinąć folią aluminiową. Zapiekać 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180…
Desery
Orzechowe krówki
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka syropu klonowego 3 szklanki brązowego cukru 1 szklanka cukru białego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietany 35% 1 łyżeczka masła orzech włoskie esencja waniliowa do smaku Sposób przyrządzenia: W dużym rondlu wymieszać syrop klonowy, cukier brązowy i biały, proszek do pieczenia, mleko i śmietanę, doprowadzić do wrzenia…