Skład: 3 brzoskwinie 250 g szparagów pół szklanki majonezu szklanka. jogurtu lub kwaśnej śmietany 2 łyżki soku cytrynowego siekany koperek liście sałaty sól, cukier do smaku. Sposób wykonania: Ugotowane szparagi pokroić na 3 cm. kawałki. Brzoskwinie sparzyć i obrać ze skorki, przekroić, odrzucić pestki, pokroić w kostkę. Majonez połączyć z jogurtem (zdrowiej) lub śmietana +…
Tag: przepisy kulinarne
Desery
Jabłka z rumem
by A. • • 0 Comments
Składniki:– 4 średnie jabłka najlepiej renety– 4 łyżki cukru– cynamon– tarta skorka cytr.– 2 łyżki galaretki porzeczkowej– 3-4 łyżki rumu– wiśnie z konfitury Sposób przyrządzenia:Z jabłek ostrożnie wydrążyć gniazda nasienne, obrać i wstawić do rondelka zalewając do przykrycia woda z cukrem i 2 łyżkami rumu, dodać przyprawy i gotować ok. 10 min na najmniejszym ogniu,…
Ryby
Marynata do ryb
by tinca • • 0 Comments
Skład: ½ szklanki oliwa z oliwek sok z jednej cytryny 1 kieliszek koniaku sól,cukier do smaku Sposób wykonania: Wyfiletowaną rybę wkładamy do marynaty na 6 godzin co jakiś czas obracając ją w niej.
Dziczyzna
Mięso jelenia – kilka informacji.
by Michał Milak • • 1 Comment
Chyba nie ma takiego drugiego zwierzęcia, które jak jeleń było przez tysiąclecia otaczane równie wielkim kultem. Nie dziw więc, że jest on bohaterem niezliczonych legend. Do czasów nowożytnych uważano jelenia za królewską zwierzynę, na którą wolno byto polować tylko szlachetnie urodzonym. Natomiast jeżeli ktoś chce dzisiaj zapolować na jelenia, robi to najczęściej za pomocą noża…
Pizza
Pizza „Pychotka”
by pejsik • • 13 komentarzy
Skład: 1kg maki 40g drożdży 1/2 l wody 1/2 szklanki oleju ciut soli Farsz: pieczarki papryka ser żółty oregano czosnek i co kto lubi i co kto znajdzie w domu ketchup Sposób przyrządzenia: Ugnieść ciasto. podzielić na porcje – kulki. Ułożyć placuszki na PATELNI!!!! Smażyć. Ale ja tez piekłam i nawet bardziej mi smakowało. ok…