Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłka z rumem

Składniki:
– 4 średnie jabłka najlepiej renety
4 łyżki cukru
cynamon
tarta skorka cytr.
2 łyżki galaretki porzeczkowej
– 3-4 łyżki rumu
– wiśnie z konfitury

Sposób przyrządzenia:
Z jabłek ostrożnie wydrążyć gniazda nasienne, obrać i wstawić do rondelka zalewając do przykrycia woda z cukrem i 2 łyżkami rumu, dodać przyprawy i gotować ok. 10 min na najmniejszym ogniu, aby się nie rozleciały. Łyżka cedzakowa b. ostrożnie wyjąć jabłka i ułożyć na talerzykach.
Pozostały sok pogotować chwile lekko odparowując, ochłodzić, wymieszać z galaretka. Polać tym jabłka i na każdym ułożyć wisienkę.
Jabłka polać po wierzchu rumem i zapalić podając.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *