Składniki3 różne galaretki (czerwona zielona żółta) 2 litry mleka 1 cukier waniliowy½ szklanki cukru50g żelatyny Sposób przyrządzenia:Galaretkę rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody niż na opakowaniu odstawić do zastygnięcia.Mleko zagotować (odlewając wcześniej około szklanki mleka), wsypać cukier, cukier waniliowy i żelatynę rozpuszczoną w chłodnym mleku, podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny odstawić do przestygnięcia.Do zastygającego mleka łyżeczką…
Tag: przepisy kulinarne
Ciastka
Ciasteczka a’la pieguski
by Agnieszka Wróblewska • • 0 Comments
Składniki:masło – 1 kostka(i)cukier – 1 szklankajajo – 1 szt.mąka – 2,5 szklankisól – 1/2 łyżeczka(i)soda – 1 łyżeczka(i)czekolada – 1 op.orzechy i rodzynki Sposób przyrządzenia:Masło utrzeć razem z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać make, sol i sodę dokładnie wymieszać. Do masy dodać orzechy/ czekoladę lub inne dodatki wg uznania. układam za pomocą łyżki…
Ciastka
Ciasteczka owsiane z bakaliami
by Joanna Kita • • 0 Comments
Składniki20dkg margaryny ¾ szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 jajka3 szklanki płatków owsianychduża garść wyłuskanych orzechów włoskich potłuczonych na drobnoszklanka rodzynekpół szklanki suszonych moreli pokrojonych w drobną kostkę 1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cukier waniliowy Sposób przyrządzenia:Składniki wrzucić do miski, zagnieść na jednolitą masę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać ciasteczka łyżeczką od herbaty…
Ciastka
Ciasteczka owsiane orzechowo kokosowe
by Joanna Kita • • 0 Comments
Składniki20dkg margaryny ¾ szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 jajka2 szklanki płatków owsianych1 szklanka wiórków kokosowych duża garść wyłuskanych orzechów włoskich potłuczonych na drobno 1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cukier waniliowy Sposób przyrządzenia:Składniki wrzucić do miski, zagnieść na jednolitą masę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać ciasteczka łyżeczką od herbaty robiąc nieregularne placuszki. Piec…
Ciastka
Bożonarodzeniowe pierniczki
by Ewelina Okrajni • • 0 Comments
Składniki:1 kg mąki 3 jajapól śmietany25 dag tłuszczu (margaryna, masło, smalec) 1,5 szklanki cukru25 dag mioduprzyprawa do piernika2 łyżeczki sodyszczypta soli Sposób przyrządzenia:Tłuszcz, miód, cukier, kakao roztopi w garnku, wystudzić i wlać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto odstawić do następnego dnia. Rozwałkowywać porcje ciasta, wykrawać foremkami różne kształty, układać na blasze wyłożonej papierem. Piec w…