Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis na zupę

Zupa z rybnymi kulkami

Składniki: 35 dag filetów z dorsza 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu 6 łyżek ugotowanej drobno posiekanej słoniny 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 1 posiekana dymka 2 ½ szkl. wywaru 2 listki sałaty 1 łyżeczka oleju sezamowego Sposób wykonania: Rybę zemleć razem ze słoniną w maszynce, wówczas dodać mąką, sól, pieprz oraz 6 łyżek wody.…

Litewski chłodnik z ziemniakami

Składniki:
• kefir 1 litr
• śmietana 6 łyżek
• buraczki czerwone 3 sztuki – ugotowane i obrane
• jajka ugotowane na twardo 4 sztuki
• ogórek świeży 1 średnia sztuka
• szczypiorek 1/2 pęczka
• boczek wędzony 10 dkg
• ziemniaki 4-5 sztuk ugotowane
• sól
• pieprz

Sposób wykonania:

  1. Żółtka rozcieramy z solą. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach i wkładamy do miski. Dodajemy roztarte żółtka, pokrojoną zieleninę, ogórka startego na tarce, śmietanę. Mieszamy i dodajemy posiekane białka oraz kefir. Doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy przez godzinę w lodówce. Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni. Ziemniaki ułożone na talerzu obsypujemy boczkiem. W osobnej miseczki nalewamy chłodnik i jemy razem z ziemniakami z boczkiem.
    Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa.

     

Pikantna afrykańska zupa z ogona wołowego

Składniki: 60 dkg pociętego na nieduże kawałki ogona wołowego 3 łyżki oleju z pestek winogron 6 małych obranych ziemniaków 2 marchewki, obrane i pokrojone na kawałki 2 łodygi selera, obrane i pokrojone na kawałki 3 obrane ząbki czosnku 3 szalotki 2 łodygi trawy cytrynowej kawałeczek świeżego imbiru kolendra, kminek i koper, mielone, do smaku kardamon,…