Składniki: 35 dag filetów z dorsza 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu 6 łyżek ugotowanej drobno posiekanej słoniny 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 1 posiekana dymka 2 ½ szkl. wywaru 2 listki sałaty 1 łyżeczka oleju sezamowego Sposób wykonania: Rybę zemleć razem ze słoniną w maszynce, wówczas dodać mąką, sól, pieprz oraz 6 łyżek wody.…
Tag: przepis na zupę
Chłodniki
Litewski chłodnik z ziemniakami
by Ewelina Bocis • • 0 Comments
Składniki:
• kefir 1 litr
• śmietana 6 łyżek
• buraczki czerwone 3 sztuki – ugotowane i obrane
• jajka ugotowane na twardo 4 sztuki
• ogórek świeży 1 średnia sztuka
• szczypiorek 1/2 pęczka
• boczek wędzony 10 dkg
• ziemniaki 4-5 sztuk ugotowane
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
- Żółtka rozcieramy z solą. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach i wkładamy do miski. Dodajemy roztarte żółtka, pokrojoną zieleninę, ogórka startego na tarce, śmietanę. Mieszamy i dodajemy posiekane białka oraz kefir. Doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy przez godzinę w lodówce. Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni. Ziemniaki ułożone na talerzu obsypujemy boczkiem. W osobnej miseczki nalewamy chłodnik i jemy razem z ziemniakami z boczkiem.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa.
Zupy
Pikantna afrykańska zupa z ogona wołowego
by Dominika B • • 0 Comments

Składniki: 60 dkg pociętego na nieduże kawałki ogona wołowego 3 łyżki oleju z pestek winogron 6 małych obranych ziemniaków 2 marchewki, obrane i pokrojone na kawałki 2 łodygi selera, obrane i pokrojone na kawałki 3 obrane ząbki czosnku 3 szalotki 2 łodygi trawy cytrynowej kawałeczek świeżego imbiru kolendra, kminek i koper, mielone, do smaku kardamon,…
Zupy
Żur gotowany na mleku
by Tomasz • • 0 Comments
Zupy
Zupa z piersi kurczaka z kawałkami grzanek
by Ewelina M • • 0 Comments
Składniki: 30 g masła 1 cebula 170 g piersi kurczaka ½ l bulionu 3 łyżki śmietany 36% 2 kromki chleba razowego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku Sposób wykonania: Cebulę posiekać po czym zeszklić ją na rozgrzanym maśle, wówczas dodać piersi kurczaka pokrojone w kostkę i wlać bulion. Całość zamieszać i trzymać na…

