
Składniki:
- dowolna ryba 60 dag
- włoszczyzna 14 dag
- śmietana 1 szklanka
- mąka 2 dag
- sól 12 g
- pieprz do smaku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- natka pietruszki
- woda 1 l

Składniki: włoszczyzna 60 dag woda 5 l ziemniaki 1 kg smalec 10 dag mąka 10 dag sól pieprz natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Z włoszczyzny należy ugotować wywar. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i wrzucić do przecedzonego wywaru. Sporządzić zasmażkę z mąki i smalcu, rozprowadzić ją wodą, wymieszać i dodać do zupy. Warzywa ugotowane w…
Składniki: 1 l niskoprocentowego piwa 1 szkl. śmietany 3 żółtka 3 łyżki masła ½ łyżeczki soli cukier Sposób wykonania: Do piwa wrzucić kminek i całość zagotować. W między czasie żółtka utrzeć razem z cukrem do białości, po czym rozprowadzić je 2 łyżkami piwa i połączyć z resztą piwa. Całość dokładnie wymieszać, podgrzać (nie gotować).
Składniki: • 400 g wątróbki • 2 l bulionu • 2-3 cebule • 2 marchewki • 6 łyżek masła • ½ szkl. śmietany • 2 żółtka • sól Sposób wykonania: Wątróbkę pokroić na kawałki, które podsmażyć na rozgrzanym maśle razem z posiekaną cebulą i marchewką. W trakcie podlewać niewielka ilością bulionu. Następnie całość zemleć w…