Składniki: • duża porcja włoszczyzny • szklanka zakwasu • 25 dag białej kiełbasy • pół szklanki śmietany • 3 jaja • łyżka startego chrzanu • ząbek czosnku • 3 liście laurowe • 2 – 3 ziarenka ziela angielskiego • łyżeczka majeranku • sól Sposób przyrządzenia: Do garnka wlać półtora litra wody, włożyć włoszczyznę i gotować.…
Tag: przepis na zupę
Żurek
Żurek w chlebie
by Eljot • • 0 Comments
Składniki: • 4 małe chleby o średnicy około 12 cm • 1 marchewka • 1 seler • 1 cebula • 500 ml zakwasu na żurek • 1 białko • 2 suszone podgrzybki • 2 liście laurowe • 3 ziarna ziela angielskiego • 2 łyżki śmietany • 2 ząbki czosnku • szczypta majeranku • sól Sposób…
Zupy
Zupa-krem z zielonego groszku
by Eljot • • 0 Comments
Składniki: • 400 g mrożonego zielonego groszku • 1,5 l wywaru z warzyw (może być bulion z kostki) • 1 cebula • 2 żółtka • 4 łyżki śmietany 36% • 2 łyżki masła • koperek • grzanki przyprawy: • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Groszek rozmrozić. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na maśle. Dodać groszek, podsmażyć. Dodać…
Zupy
Zielona zupa wiosenna
by Bahus • • 1 Comment
Zupy
Botwinka
by trunksql • • 5 komentarzy
Składniki: • 6 średnich buraczków • 3 łyżki cukru • 1/2 łyżeczki soli • 1 łyżeczka vegety • kwasek cytrynowy • 2 duże garście liści botwiny • ewentualnie śmietanka • 4 jajka na twardo Sposób przyrządzenia: Buraki obrać, przekroić na połówki albo ćwiartki, ugotować z cukrem, solą i vegetą, dosypać kwasek cytrynowy do smaku. Umyć…

