Najlepszy jest bulion, gdy się poprzednio ugotuje rosół z kości cielęcych lub wołowych. Na 6 filiżanek wziąć 5 deka bulionu, pokrajać w kostki, wrzucić w rosół i niech się parę razy zgotuje. Można go także gotować na smaku z włoszczyzny lub na czystej wodzie, lecz w takim razie trzeba trochę więcej bulionu, trochę soli, można…
Tag: przepis na zupę
Zupy
Polewka piwna z twarogiem
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: – 3 l jasnego, lekkiego piwa – 1 l wody – 3 goździki – łyżeczka cynamonu w proszku lub kory cynamonowej – 4 żółtka – 10 dag cukru – kostka tłustego twarogu Sposób przyrządzenia: Gotujemy wodę, dodajemy do niej piwo i korzenie (goździki i cynamon), to się powinno zagotować. – – W międzyczasie trzemy…
Zupy
Gaspacho andaluzyjskie
by Bahus • • 1 Comment
Składniki: 50 dag dojrzałych pomidorów 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 mały surowy ogórek 2 strąki papryki (zielona i czerwona) 1 łyżka świeżej oliwy dobrego gatunku sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Pomidory, obrany ogórek i jedną cebulę zmiksować w mikserze. Paprykę, oraz drugą cebulę pokrajać na cienkie krążki, czosnek utrzeć z solą. Płynną masę…
Chłodniki
Chłodnik z Acapulco*
by marek • • 0 Comments

*CYKL – przepisy mistrzów
Składniki:
- pomidory – 200 g
- utarta cebula – 60 g
- sok pomidorowy – 500 ml
- zielona papryka pokrojona w kostki – 100 g
- czerwona papryka pokrojona w kostki – 100 g
- ogórek pokrojony w kostki – 100 g
- ostra papryka chilli – 1 szt.
- winegret – 100 ml
- oliwa z oliwek – 200 ml
- posiekany czosnek – 1 główka
- sól
- czarny pieprz
- starta świeża kolendra
- kwaśna śmietana do przyozdobienia

Zupy
Czernina
by Bahus • • 1 Comment
Składniki: 10 dag żeberek wieprzowych pęczek włoszczyzny 2 jabłka 5 dag suszonych śliwek 1 szklanka krwi z kaczki łyżki utartego na tarce piernika łyżka octu (10%) goździki, cynamon, majeranek, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Żeberka umyć i oczyścić, zalać 3 szklankami wody, osolić i gotować. Krew z kaczki wymieszać z octem i utartym piernikiem. Umyte śliwki…