Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis na wypieki

Tarta z cukinią

Składniki: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego farsz: 2 cukinie, cebula 3 ząbki czosnku 3 jajka 125 g. fety 5 dag. parmezanu kminek kilka listków mięty Sposób przyrządzenia: Wyłożyć ciastem formę i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika na 10 minut. Cukinie zetrzeć na tarce i posypać solą. Potem odcedzić sok. Cebulę i czosnek drobno pokroić i…

Ciasteczka serowe

Składniki: 1/2 kg sera żółtego 20 dag mąki 2 żółtka odrobina wody sól pieprz ziołowy/prawdziwy oregano Sposób przyrządzenia: Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać mąkę, żółtka, przyprawy. Wyrobić ciasto (gdyby było zbyt suche – dodać odrobinę wody). Następnie rozwałkować na grubość około 1/2 – 1 cm i foremką wyciąć ciasteczka. Piec w 180…

Chleb babuni

Składniki:

  • 2 kg mąki pszennej
  • duże opakowanie otrąb pszennych, kostka drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki nasion siemienia lnianego lub słonecznika łuskanego
  • 1-2 łyżki kminku całego lub mielonego

Francuskie rożki z marcepanem i daktylami

Składniki: 8 dag. suszonych daktyli 8 dag. masy marcepanowej 4 jabłka 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru 15 dag. mąki opakowanie ciasta francuskiego białko Sposób przyrządzenia: Ciasto rozmrozić i pokroić na 10 równych kwadratów. Daktyle i masę marcepanową drobno pokroić. Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić. Dusić 5 minut z cukrem i…

Rogaliki drożdżowe

Składniki: 1 margaryna 50 dag mąki 1 jajko 1 żółtko 1/2 szklanki śmietany 1 cukier waniliowy 6 dag drożdży szczypta soli powidła lub kostka czekolady Sposób przyrządzenia: Drożdże wkruszyć do śmietany, dodać  jajko, żółtko, cukier waniliowy i szczyptę soli. Składniki wymieszać, zostawić w ciepłym miejscu przykryte lnianą ściereczką aby wyrosło. Mąkę posiekać z margaryną, a…