Cykl – przxepisy mistrzów
Składniki:
- Rostbef grilowany – 250 g
- Sos chrzanowy – na zimno – 30 g
- Szpinak odparowany z czosnkiem – 50 g
- Buraczki słodko – winne (50 g):
- Cukier brunatny – 150 g
- Ocet winny – 150 g
- Buraczki ugotowane i starte – 700 g
Składniki: • 1 kg polędwicy wołowej • 1 duży kalafior • 3 ząbki czosnku • 3 łyżki sosu sojowego • 3 łyżki śmietany 18-proc. • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina • 1 łyżka mąki pszennej • 2 łyżki oleju • szczypta imbiru • mielona słodka papryka • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kalafior włożyć do wrzącej…
Składniki: • 40 dag wołowiny (gorszego gatunku) • 1 żółtko • 1 ziemniak • majeranek • mielony pieprz • tłuszcz do smażenia • sól Sposób przyrządzenia: Wołowinę przepuścić przez maszynkę, wymieszać z żółtkiem, dodać utarty ziemniak i przyprawić szczyptą majeranku i mielonego pieprzu. Uformować 4 kotlety grubości około 1,5 cm kłaść na gorący tłuszcz. Posolić…
Składniki:
• 85 dag mielonej wołowiny
• dynia około 3 kg
• pęczek natki pietruszki
• 3 cebule
• 3 łyżki masła
• 3 łyżki orzeszków piniowych
• 20 oliwek
• słoik dyni w occie
• 2 łyżki rodzynków
• 1/3 szklanki tartej bułki
• 3 jajka
• 1/2 łyżeczki imbiru
• 1/2 łyżeczki kardamonu
• 2/3 szklanki ryżu
• 4 łyżki oleju
• 3 łyżki pestek dyni
• 10 liści laurowych
• sól, pieprz cayenne
Składniki: • 80 dag ozora wołowego sos: • 4 łyżki rodzynek 4 pomidory (80 dag) • 2 ząbki czosnku • 5 oliwek • 2 cebule (20 dag) • 3 łyżki oleju • mała łyżeczka chili • szczypta mielonych goździków • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyty ozór włożyć do garnka z posolonym wrzątkiem i gotować na…