Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis na surówkę

Sałatka truskawkowo-szparagowa z melisą

Składniki: 30 dlg zielonych szparagów 25 dkg szynki drobiowej 25 dkg truskawek 3 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny szczypta cukru szczypta przyprawy typu Vegeta kilka listków świeżej melisy Sposób przyrządzenia: Truskawki i szparagi dokładnie umyć, osączyć na papierowym ręczniku. Truskawki pokroić w ósemki, oprószyć cukrem. Szparagi pokroić w 1 cm kawałki, podsmażyć na…

Sałatka wiosenna ze szpinakiem i rzodkiewką

Składniki: 3 pęczki rzodkiewki pęczek szczypiorku 10 dkg świeżego szpinaku 10 dkg sera Gouda 1 ½ łyżeczki octu balsamicznego 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki cukru 4 łyżki oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia: Szpinak umyć, dokładnie przebrać i osączyć na papierowym ręczniku, liście porwać. Rzodkiewki umyć, pokroić w pół plasterki. Ser Gouda pokroić w drobniutką kosteczkę.…

Rzodkiewkowa sałatka na lato

Składniki: 3 pęczki rzodkiewki pęczek posiekanego zielonego koperku pęczek szczypiorku pęczek posiekanej zielonej pietruszki sól 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Sposób przyrządzenia: Rzodkiewki dokładnie umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na 20 minut, osączyć. Zieleninę umyć, osączyć i posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, wymieszać z sałatką,…

Sałatka z porów i fasoli czerwonej

Składniki: 2 pory 15 dkg orzechów włoskich puszka fasoli czerwonej 5 ząbków czosnku 15 dkg rodzynek 15 dkg śliwek suszonych 1 łyżka majonezu Sposób wykonania: Fasole odsączyć z zalewy, pory pokroić a rodzynki i śliwki sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Dodać jeszcze posiekane orzechy i czosnek oraz majonez. Ponownie wymieszać.

Sałatka z selera i orzechów

Składniki: 2 selery naciowe 15 dkg orzechów włoskich puszka fasoli czerwonej 5 ząbków czosnku 15 dkg rodzynek 15 dkg śliwek suszonych 1 łyżka majonezu Sposób wykonania: Selery posiekać dodać do nich fasolę odsączona z zalewy, rodzynki i śliwki sparzone wrzątkiem. Całość wymieszać i dodać jeszcze posiekane orzechy, czosnek i majonez. Ponownie wymieszać.