Składniki: 250 g makaronu udon 100 g paksoi 2 marchewki 4 grzyby shiitake 1 łyżka oleju roślinnego 600 ml dashi Sposób wykonania: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.. W między czasie obrane marchewki i paksoi pokroić w paski a grzyby w kostkę po czym usmażyć razem na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu zalać je bulionem i…
Tag: przepis na makarony
Listy
Szpecle z kulkami mięsnymi
by Kinga Nadrowska • • 0 Comments
Składniki: 2 cebule 50 g pieczarek 200 g mielonego mięsa wołowego ½ pęczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka sera pecorino 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz ¼ łyżeczki starej papryki w proszku 3 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów 400 g szpecli Sposób wykonania: Do mielonego mięsa dodać połowę posiekanej cebuli, grzyby, koncentrat…
Listy
Pappardelle z potrawką z zająca
by Dominka Wiechowska • • 0 Comments
Składniki: 400 g mięsa zająca 50 g boczku 1 cebula 1 seler naciowy 1 marchewka 1 pomidor 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz ½ łyżeczki suszonego tymianku 100 ml wytrawnego białego wina 125 ml bulionu 400 g makaronu pappardelle Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie przesmażyć boczek po czym dodać zająca pokrojonego w kostkę. Gdy…
Listy
Rigatoni z kawałkami papryki i jagnięciny
by Kaludia Pazera • • 0 Comments
Składniki: 250 g jagnięciny sól pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 liść laurowy 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 50 ml białego wina 400 g makaronu rigatoni Sposób wykonania: Ząbki czosnku przesmażyć na rozgrzanej oliwie po czym czosnek wyjąć a na tą samą oliwę…
Listy
Fusilli z sosem z tuńczyka
by Jacek Troczyński • • 0 Comments
Składniki: 400 g makaronu fusilli 150 g tuńczyka 2 łyżki soku cytrynowego 1 łyżka fondu kaparowego 125 ml śmietany pieprz 2 cebule 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki marynowanych kaparów Sposób wykonania: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. W między czasie tuńczyka, sok z cytryny, 6 łyżek wody i fond kaparowy dokładnie zmiksować. Następnie…