Skład, sposób wykonania:
- pomidor
- papryka
- chilli
- oliwki
Skład, sposób wykonania: Musi być sporo ziół, co tylko jest w domu, bez zastanawiania się czy pasuje czy nie. Najwięcej jest bazylii i czosnku (granulowanego o świeżym za chwile) podsmażam odrobinę łopatki, dorzucam zmiażdżony czosnek, cebule, pieczarki. do tego koncentrat pomidorowy, najlepiej przecier własnej roboty i dusze. Zioła dodaje wraz z koncentratem, nie na koniec!!…
Wziąć pół funta mąki pszennej, zagnieść czterema jajami, gdyż tyle jaj przyjmie w siebie funt mąki. Tak zagniecione jak najtwardziej ciasto rozwałkować o ile się da najcieniej, przy wałkowaniu strzegąc się przesypywania maki. Rozwałkowane ciasto zostawić na pół godziny, aby przeschło na stolnicy, potem zwinąć w wałeczek i jak najcieniej krajać.
Pokrajane roztrząsnąć po całej stolnicy, niech przeschnie. Na kwadrans przed wydaniem obiadu zagotować wodę, wrzucić makaron, gdy spłynie na wierzch, to ugotowany, wtedy należy wylać na durszlak, poczym odcedzony makaron W odpowiedzi makaron włożyć w wazę i rozebrać rosołem. Smaczniejszy gotowany na rosole, ale rosół nie będzie tak czysty.
Składniki:
– 300 g mielonej wołowiny
– dwie średnie marchewki
– 2 średnie cebule
– 1 średnia czerwona papryka
– 5 ząbków czosnku
– puszka pomidorów
– łyżka koncentratu pomidorowego
– kostka rosołowa
– łyżeczka Bazyli
– łyżeczka oregano
– ½ szklanki czerwonego wina
– olej z oliwek
– sól i pieprz
– odrobina sosu sojowego lub maggi
– Makaron spaghetti
– Parmezan lub utarty ser żółty