Składniki: • 1,5 kg cielęciny (najlepiej z udźca) • 2 suszone grzyby • 10 dag szynki wędzonej • 4 jaja • 5 dag masła • "Vegeta" • sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, rozbić tłuczkiem, natrzeć "vegetą", posypać zmielonymi suszonymi grzybami. Trzy jaja ugotować na twardo, obrać i posiekać. Dodać bardzo drobno pokrojoną szynkę…
Tag: przepis na cielęcinę
Cielęcina
Fricandeau cielęce z ostrym sosem
by marek • • 0 Comments
Przygotować tak samo ćwiartkę cielęciny jak poprzednią, rozbić na płasko pałką, naszpikować słoniną, posolić, skropić cytryną, nałożyć plasterkami szynki, zwinąć, mocno związać szpagatem i włożyć do radia. Osobno uszatkować rozmaitych jarzyn, jak do poprzedniej, jedną sparzoną i uduszoną na maśle cebulę i dusić tak długo razem, aż się mięso zrumieni i będzie zupełnie miękkie. Wtedy…
Cielęcina
Gicz cielęca duszona
by Roman • • 0 Comments
Składniki: 3 kg giczy cielęcej, 100 g cebuli, 100 g marchwi, 100 g smalcu wieprzowego, 20 g mąki, 5 g czosnku, 30 g soli. Sposób przyrządzenia: Gicz umyć, zdjąć wierzchnią błonę, pociąć na porcje. Cebulę i marchew oczyścić i zetrzeć na tarce. Tartymi warzywami obłożyć mięso i odstawić na godzinę. Następnie gicz obrać z warzyw,…
Cielęcina
Pieczeń cielęca z rożna
by marek • • 0 Comments
Pieczeń cielęcą czyli tak zwany dyszek wymyć dobrze w zimnej wodzie, nasolić, skropić cytryną przez co mięso nabiera kruchości i zostawić niech poleży dwie godziny. Potem nadziać na rożen i piec przy mocnym ogniu, wolno obracając, aby się prędko zrumieniła. Polewać trzeba często masłem lub smarować piórkiem, podstawiwszy brytfannę pod pieczeń, żeby sos na nią…
Cielęcina
Paprykarz
by Lidl • • 0 Comments
Składniki: • 60 dag cielęciny z łopatki przedniej • 1 cebula • 5 dag smalcu • 2 łyżeczki mąki • sól • słodka mielona papryka • 1 łyżka koncentratu pomidorowego • 1/2 szklanki śmietany Sposób przyrządzenia: Cielęcinę umyć, pokroić w kostkę, osolić. Oprószyć mąką. Obrumienić mięso na mocno rozgrzanym tłuszczu, dodać drobno pokrajaną cebulę, podlać…