Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis na cielęcinę

Wątróbka cielęca w sosie śmietanowym

Składniki: 50 dag wątróbki cielęcej, 2 cebule, 3 jabłka, 2-3 łyżki mąki, 3/4 szklanki śmietany kremówki, 2 łyżki musztardy, 3 łyżeczki sosu sosu pieczeniowego (z torebki), szczypta estragonu, pieprz i sól, olej Sposób przyrządzenia: Wątróbkę pokroić w dosyć wąskie paski, cebulę drobno posiekać. Umyte jabłka pokroić na talarki(usunąć gniazda nasienne), oprószyć mąką, obsmażyć na oleju,…

Cielęcina marynowana na inny sposób, czyli „seefisch”.

Rozkroić wzdłuż ćwiartkę cielęciny, wyjąć wszystkie kości, ubić pałką i namoczyć na 24 godziny w słodkim mleku. Po wyjęciu posolić, posmarować łyżką masła utartego z czterema obranymi z ości i usiekanymi sardelami, wycisnąć sok z jednej cytryny, zwinąć ciasno i obwiązać szpagatem. Osobno ugotować l ½ litra smaku z jarzyn, cebuli, korzeni, trochę kwiatu muszkatołowego…

Pieczeń cielęca marynowana

Składniki: • 2 kg cielęciny z udźca bez kości, • 2 szklanki mleka, • 3 cebule, • 3 marchewki, • 2 pietruszki, • por, • 1/2 selera, • sól; Wykonanie: Szklanka winnego octu (lub białego wina), 3-4 goździki, po 6-8 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, szczypta cukru; Ułożyć cielęcinę w kamiennym garnku, zalać przegotowanym mlekiem…

Sznycel wiedeński

Składniki: • 4 duże kotlety cielęce, • 30 g mąki, 1/2 łyżeczki soli, • 1/4 łyżeczka pieprzu, • 1 jajko, • 6 łyżek tartej bułki, • 4 łyżki oleju, • 4 łyżki masła. Wykonanie: Kotlety umyć pod bieżącą zimną wodą, dokładnie osuszyć za pomocą ręcznika kuchennego, następnie lekko rozgnieść. Przygotować 3 płaskie talerze. Na jednym…

Wątróbka cielęca z jabłkami

Składniki: 50 dag jabłek 10 dag cebuli 8 dag smalcu 4 cienkie plastry wątróbki cielęcej listki szałwi, sól, pieprz Wykonanie: Jabłka umyć, wysuszyć, wykroić gniazda nasienne, pokroić na kawałki lub cienkie plasterki. Obrać cebulę i pokroić w krążki, szałwię umyć, wysuszyć i posiekać. Masło roztopić na patelni i dusić na nim na średnim ogniu jabłka…