Składniki:
- 1 kg mąki żytniej
- 100 g zakwasu
- ok. 1/2 l wody
- 20 g drożdży
- 200 g przerośniętego boczku
- 1 łyżka soli
- 200 g tartego sera ementalskiego
- 100 g migdałów
- 2 łyżki natki
- mąka do blachy
Ciasto podstawowe:
• 7 g suchych drożdży
• 1 kg chlebowej mąki + trochę do posypania
• ponad pół litra ciepłej wody – 625 ml
• 2 płaskie łyżki soli morskiej
• 30 g cukru
Dodatki do „słonego” chleba:
• szynka parmeńska, jajka, sery i bazylia
• 10 plastrów parmeńskiej szynki
• 8 dużych organicznych jajek, gotowanych 8 min, zdjąć skorupki
• 400 g tartej mieszanki serów – chedar, parmezan, fontina, mozarella
• 2 duże garście świeżej bazylii
• suszone pomidory
• oliwa extra virgin
• morska sól i świeżo mielony pieprz
• siekany świeży rozmaryn
Dodatki do słodkiego chleba:
• czekolada, orzechy włoskie i banany
• słoik masła czekoladowego
• siekane i lekko uprażone orzechy włoskie
• 2 banany pokrojone
Składniki: • 5 dag masła • 1 jajo • 30 dag mąki pszennej • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia • 15 dag miodu • 4-5 łyżek mleka • 10 dag suszonych daktyli bez pestek • 10 dag migdałów • 10 dag kandyzowanych wisienek • 10 dag rodzynek • 10 dag orzechów włoskich lub laskowych…