Składniki: 4 przepiórki 1,5 litra wody ¼ szklanki płatków owsianych 1 cebula 5 dkg boczku sól, pieprz Sposób przyrządzania: Sprawione i umyte tuszki przepiórek zalać zimną wodą, dodać przyprawy gotować powoli około 30 minut. Boczek pokroić w drobną kostkę, wytopić na patelni, dodać obraną, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, chwilę smażyć mieszając, przełożyć do gotującego…
Tag: przepiórki
Dziczyzna
Przepiórki panierowane
by Marzena Kielak • • 0 Comments
Składniki: 2 przepiórki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego parmezanu 1 łyżka psikanej natki pietruszki 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej 7 dag masła 3 łyżki oleju arachidowego 4 plasterki cytryny 6 korniszonów sól pieprz Sposób wykonania: Przepiórki przekroić na pół i usnąć z nich żebra oraz kości kręgosłupa. Następnie…
Dziczyzna
Przepiórki po grecku w winnym sosie
by Aneta Chomicz • • 0 Comments
Składniki: 4 przepiórki 3 łyżki oliwy ¼ łyżeczki pieprzu sól Sos: 200 ml soku pomidorowego 100 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki esencjonalnego bulionu sól pieprz Sposób wykonania: Przepiórki natrzeć solą oraz pieprzem i skropić oliwą. Przełożyć je do brytfanny, podlać odrobiną wody i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225 stopni i piec około 40…
Pstrąg
Pstrąg duszony w winie
by Sylwia Popek • • 0 Comments
Składniki: 1 duży sprawiony i oskórowany pstrąg kilka posiekanych piórek zielonej cebulki 1,5 szklanki białego wytrawnego wina estragon do smaku cytryna pokrojona w plastry sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Przyprawionego wcześniej pstrąga ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym, podlać winem, obsypać cebulką i estragonem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec często…
Dziczyzna
Przepiórki z grilla
by Ksymena Ostaszewska • • 0 Comments
Składniki: 8 sprawionych przepiórek Marynata: 2 łyżki oliwy 1 drobno posiekana cebula 3 drobno posiekane ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej naci pietruszki lub kolendry ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka glutaminianu sodu lub soli Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Tuszki przepiórek dokładnie umyć osuszyć natrzeć marynatą, na kilka godzin odłożyć do lodówki. Aby ułatwić…