Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przekąska

Kasza gryczana zapiekana z bakaliami

Składniki: ½ kg kaszy gryczanej 5 dkg posiekanych migdałów 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/2 szklanki rodzynek sułtańskich 10 dkg masła 25 dkg białego tłustego sera Sposób przyrządzenia: Kaszę ugotować na sypko. Bakalie zalać wrzątkiem na kilka minut i osączyć.                                 Migdały obrać ze skórki. Biały ser rozkruszyć. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Do żaroodpornego naczynia przełożyć przygotowaną…

Sałatka kalafiorowa z bakaliami

Składniki: 1 duży kalafior ½ szklanki rodzynek ½ szklanki orzechów laskowych ½ szklanki orzechów nerkowca 2 łyżki suszonych moreli 2 łyżki suszonych śliwek majonez sól, pieprz do smaku świeży tymianek Sposób przyrządzenia: Kalafior oczyścić, umyć, osączyć na papierowym ręczniku i podzielić na różyczki. Krótko obgotować we wrzątku, ostudzić. Bakalie zalać na moment wrzątkiem, osączyć i…

Pasztet z pangi Justyny

Składniki: 1 kg ryby pangi 1 duża czerstwa bułka 5 jajek 10 dkg masła lub margaryny 3 łyżki śmietany ½ szklanki mleka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku bułka tarta, olej Sposób przyrządzenia: Rybę myjemy, osaczamy na papierowym ręczniku, bułkę moczymy w mleku, odciskamy. Podane składniki mielimy przez maszynkę. Ucieramy żółtka, margarynę, śmietanę i…

Płaty śledziowe ze śliwką i morelą

Składniki: 10 śledziowych płatów 2 pory 1 opakowanie suszonych śliwek 1 opakowanie suszonych moreli ½ litra jogurtu naturalnego 1 szklanka majonezu garść rodzynek Sposób przyrządzenia: Filety śledziowe moczymy, osączamy. Rodzynki suszone śliwki i morele zalewamy wrzątkiem  na moment, osączamy. Pora myjemy i i kroimy w talarki. Wykładamy na półmisku płaty śledzi i na każdy płat…

Sałatka z kaszą kuskus

Składniki: 1 filet z kurczaka 1 łyżka wegetty ½ łyżeczki kolorowego pieprzu zioła prowansalskie, tymianek olej 5 plasterków wędliny drobiowej 4 łyżki kaszy kuskus 5 łyżek kukurydzy konserwowej 4 plastry ananasa puszki 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Filet z kurczaka umyć, osączyć na papierowym ręczniku, natrzeć wegettą,  świeżo zmielonym kolorowym…