Składniki: 50 dag makaronu papardelle 30 dag prawdziwków (świeżych lub mrożonych) ćwiartka masła śmietankowego nie solonego 1 mała papryczka chilli bazylia sól pieprz 125 g startego parmezanu Sposób przyrządzenia: Makaron wrzucić na osolony wrzątek. Następnie rozpuścić masło na rozgrzanej patelni i wrzucić pokrojone podłużnie prawdziwki. Dodać sól i pieprz, bazylię oraz pokrojoną w plasterki papryczkę…
Tag: prawdziwki
Zupy
Zupa borowikowa
by marek • • 0 Comments
Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: Borowiki – 0,5 kg Esencjonalny bulion – 1 l Śmietana kremówka – 0,5 l Cebula – 2 szt. Czosnek – 2 ząbki Świeży majeranek, szałwia, pieprz, sól do smaku Sposób przyrządzenia: Umyte i pokrojone grzyby podsmażyć w garnku z cebulą, dodać bulion i gotować około 20 minut. Do zupy dodać…
Golonka
Golonka na czerwono po chińsku
by Dana • • 2 komentarze
Składniki:
• 1 golonka (3/4 kg)
• 2 czubate łyżki bambusa z puszki
• 10 g suszonych prawdziwków
• 50 g twardej części główki sałaty (tzw. głąbik)
• 3 średniej wielkości cebule
• 1 sztuka anyżu gwiaździstego
• 1/2 łyżeczki przyprawy „jarzynka”
• 10 ziarenek ziela angielskiego
• 100 g sosu sojowego jasnego
• 1 łyżka siekanej cebuli
• 3/4 szklanki rosołu
• 500 g oleju sojowego
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczki soli