Składniki: 40 dag melona 20 dag poziomek 1 1/3 szklanki śmietanki cukier Sposób wykonania: Obranego melona pokroić w kostkę, poziomki pozostawić w całość. Polać całość śmietaną i posypać cukrem.
Tag: poziomki
Listy
Galaretka ze świeżych poziomek
by Malwina • • 0 Comments
Skladniki: 300 g poziomek 300 g twarożku homogenizowanego 2 jajka 100 g cukru 2 łyżeczki żelatyny 1 cytryna Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z cukrem po czym dodać do nich przetarte poziomki , twarożek i połowę skórki startej z cytryny. Całość dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze żelatynę wymieszaną 80ml wody. Ponownie wymieszać i gdy…
Listy
Sos poziomkowy z wanilią
by Łucja Bednarczyk • • 0 Comments
Składniki: 250 g poziomek 80 g cukru ćwierć laski wanilii Sposób wykonania: Poziomki przetrzeć przez sito po czym podzielić na dwie części. Do jednej dodać cukier oraz pokrojoną wanilie oraz 80 ml wody i doprowadzić do wrzenia po czym zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyjąć wanilię wydłubując z niej…
Listy
Sos poziomkowy z brandy
by Witold Majewski • • 0 Comments
Składniki: 400 g poziomek 80 g cukru 2 łyżki brandy Sposób wykonania: Poziomki dokładnie przetrzeć przez sito po czym dodać alkohol i dokładnie wymieszać. Na sam koniec doprawić do smaku cukrem pudrem.
Listy
Galareta augustiańska
by Konrad Śniegocki • • 0 Comments
Składniki: 1 kg poziomek 1 kg porzeczek 1 kg cukru Sposób wykonania: Owoce zasypać cukrem i odstawić pod przykryciem na kilka godzin. Po tym czasie na małym ogniu gotować je około 20 minut. Po tym czasie sok przecedzić i przelać do butelek. A z resztę owoców przetrzeć przez sito i ugotować na marmoladę.