Składniki: 300 g czereśni 3 szkl. czerwonego wytrawnego wina ½ szkl. cukru 1 szkl. soku z czerwonych porzeczek starta skórka z 2 pomarańczy kawałek cynamonu 3-4 goździki Sposób wykonania: Do wina dodać cukier, cynamon, skórkę z cytryny oraz goździki. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 10 minut pod przykryciem. Po tym…
Tag: porzeczki
Listy
Mus porzeczkowo-twarożkowy
by Oliwia Franczuk • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ szkl. porzeczek 300 g twarożku homogenizowanego łyżka miodu łyżka cukru pudru łyżka żelatyny 1-2 łyżki przegotowanej wody Sposób wykonania: Porzeczki przetrzeć przez sito po czym dodać do nich twarożek, cukier, miód oraz żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody. Całość dokładnie zmiksować na gładki mus. Przełożyć go do pucharków i schłodzić w lodówce.
Listy
Pasta porzeczkowo-twarogowa
by Sylwia Żbik • • 0 Comments
Składniki: 150 g twarogu ćwierć szkl. śmietanki 4 łyżki galaretki porzeczkowej 2 łyżki startego chrzanu 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy łyżeczka miodu sól szczypta pieprz Sposób wykonania: Do twarożku dodać galaretkę, śmietankę oraz chrzan. Całość dokładnie zmiksować. Gdy wszystkie składniki się połączą dodać jeszcze miód, sok i skórkę z…
Listy
Sos porzeczkowo-waniliowy
by Alina Niebrzydowska • • 0 Comments
Listy
Gruszki i porzeczkowy sos
by Cecylia Oszust • • 0 Comments
Składniki: 4 gruszki 400 g czarnych porzeczek 150 g cukru ½ laski wanilii ½ szkl. likieru z czarnej porzeczki łyżka soku z cytryny Sposób wykonania: Porzeczki przetrzeć przez sito po czym włożyć je do wrzącej wody, dodać cukier oraz laskę wanilii i gotowca około 10 minut. W między czasie gruszki obrać, pokroić i skropić sokiem…