Składniki:
- ½ kg wiśni
- ½ kg porzeczek
- 1 kg cukru
- 25 ml wiśniówki
Składniki: 1 kg czerwonych porzeczek ½ kg cukru 1 szkl octu winnego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki pieprz Sposób wykonania: Porzeczki dokładnie oczyścić, usunąć szypułki i zasypać cukrem po czym odstawić na całą noc. Następnego dnia dusić na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa. Wówczas…
Składniki: 1 l maślanki 20 dag marchwi 1/4 szklanki cukru 10 dag porzeczek czarnych świeżych Sposób wykonania: Z marchwi wycisnąć sok w sokowirówce. Przelać go do maślanki. Wrzucić jeszcze porzeczki i całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku cukrem.
Składniki: ½ kg skórek ze śliwek 2 łyżeczki cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Do słoja wrzucić rozgniecione porzeczki. Następnie zasypać je cukrem i zalać wodą. Obwiązać słoi gazą i odstawić w ciepłe miejsce aż skwaśnieje. Wówczas całość przecedzić i rozlać do butelek.
Składniki: 300 g czerwonych porzeczek sok z cytryny 30 g cukru 3 goździki 1 kawałek laski cynamonu 300 ml mleka 100 ml śmietanki Sposób wykonania: Porzeczki skropić sokiem z cytryny. Następnie dodać cukier, starte goździki oraz cynamon. Wlać mleko i śmietankę. Całość dokładnie zmiksować na gładki koktajl.