Składniki: 3 banany 4 pomarańcze 1 łyżka cukru waniliowego listki mięty Sposób wykonania: Owoce schłodzić w lodówce po czym z pomarańczy i wycisnąć sok. Dodać do niego cukier oraz kawałki bananów. Całość dokładnie zmiksować. Przelać sok do szklanek i udekorować miętą.
Tag: pomarańcze
Wódka
Poncz z nutą cytrynową
by Elżbieta • • 0 Comments
Składniki: łyżeczka żółtej herbaty sok z 6 pomarańcz 6 kostek cukru łyżka maraskino 2 łyżeczki białego rumu Sposób wykonania:Do szklanek wsypać cukier, zalać go sokiem wyciśniętym z pomarańczy, maraskino oraz białym rumem.Następnie herbatę zalać wrzątkiem i podolewać do szklanek.
Dżemy
Dżem z cytrusów
by Zuzanna Dąbek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg pomarańczy 1 kg grejpfrutów 1 kg cytryn 2 kg cukru Sposób wykonania: Pomarańcze, cytryny i grejpfruty obrać ze skórki pokroić w paseczki. Wrzucić owoce do garnka razem z połową startych skórek. Zasypać je cukrem i trzymać na malutkim ogniu około 60 – 70 minut. Gorący dżem włożyć do słoików, szczelnie zakręcić i…
Likiery
Likier pomarańczowo-goździkowy
by Gabrysia Marczak • • 0 Comments
Składniki: 2 pomarańcze 60 goździków kawałek kory cynamonu 25 dag cukru 1 l czystej wódki Sposób wykonania:W pomarańcze powbijać goździki po czym powkładać je do słoja.Posypać cynamonem oraz cukrem i zalać wódką.Szczelnie zalecić i odstawić na 6 tygodni.Co kilka dni potrząsać słojem by cukier mógł się rozpuścić.Po 6 tygodniach nalewkę przefiltrować usuwając pomarańcze i rozlać…
Zupy
Staropolska polewka winna
by Sylwia Marek • • 0 Comments
Składniki: 800 ml czerwonego wytrawnego wina 600 ml przegotowanej wody 10 dag cukru 2-3 goździki kawałek cynamonu 1 pomarańcza 2 cytryny Sposób wykonania; Wino połączyć z wodą, dodać cynamon, goździki oraz cukrem. Następnie pomarańczę i cytrynę obrać ze skórki, pokroić je w palestr i wrzucić do zupy. Doprowadzić do zagotowania po czym przestudzić i włożyć…