Składniki: ½ szkl. drobno zmielonego cukru 1 duża pomarańcza sól Sposób wykonania: Skórkę z pomarańczy zetrzeć na tarce po czym utrzeć ją z cukrem. W trakcie dodać ¾ łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy. Doprawić do smaku solą.
Tag: pomarańcza
Sałatki
Sałatka z kopru włoskiego z pomarańczą
by Ola • • 0 Comments
Składniki: 2 bulwy kopru włoskiego 1 pomazańcza 1 mango 150 ml jogurtu sok z cytryny 2 łyżki soku z pomarańczy sól prażone pestki dyni Sposób wykonania: Koperek z bulw drobno posiekać a bulwy przekroić na pół i pokroić na cienkie plasterki. Następnie obrane mango pokroić w kosteczkę. Pomarańcze obrać a miąższ pokroić i dodać do…
Likiery
Likier pomarańczowo- kawowy
by Halina Zych • • 0 Comments
Składniki: 2 pomarańcze 40 ziarenek kawy 20 dag cukru w kostkach 100 ml spirytusu 500 ml czystej wódki Sposób wykonania:Pomarańcze przekroić na połówki po czym powbijać w skórkę ziarenka kawy.Włożyć pomarańcze do słoja, zasypać je cukrem i zalać wódką oraz spirytusem.Szczelnie zakręcić i odstawić na kilka miesięcy.Następnie likier przecedzić i przefiltrować po czym rozlać go…
Sosy
Sos angielski
by Danuta Maj • • 0 Comments
Składniki: 1 pomarańcza 1 cytryna ½ łyżeczki cukru 100 ml białego deserowego wina 1 łyżka galaretki wiśniowej szczypta imbiru 2 łyżki posiekanej cebuli 1 łyżka musztardy ½ łyżeczki posiekanej papryki Sposób wykonania: Owoce obrać, wycisnąć sok a skórki zetrzeć. Dodać imbir, galaretkę, cukier, paprykę, wino. Całość wymieszać i doprowadzić do zagotowania po czym zdjąć z…
Wino
Płonący poncz
by Zuzanna Andrzejewska • • 0 Comments
Składniki: 300 ml czerwonego wina 300 ml białego wina 3 dag miodu 300 ml wody 1 pomarańcza 100 ml araku Sposób wykonania:Oba rodzaje win zagotować ze sobą z dodatkiem wody i miodu po czym odstawić do ostygnięcia.Gdy poncz ostygnie rozlać go do szklanek, które udekorować plasterkami pomarańczy.Przed podaniem na wierzch wylać arak i podpalić.