Składniki: 3 szkl. bulionu 2 szkl. pełnotłustego mleka ¼ szkl. masła 1 ½ szkl. maki kukurydzianej ½ szkl. startego parmezanu sól pieprz Sposób wykonania:Do bulionu wlać mleko i wrzucić mało po czym doprowadzić do zagotowania, wówczas powoli dodawać mąkę ciągle mieszając aby nie powstały grudki.Zmniejszyć ogień i gotować ok. 20-25 minut dość często mieszając.Przed podaniem…
Tag: polenta
Włochy
Polenta z bulionem
by Przemysław • • 0 Comments
Składniki: 5 szkl. bulionu wołowego ¼ szkl. masła 1 ¼ szkl. mąki kukurydzianej pieprz sól Sposób wykonania:Masło wrzucić do bulionu po czym doprowadzić do zagotowania na małym ogniu, wówczas dodawać stopniowo mąką cały czas mieszając.Trzymać jeszcze na maleńkim ogniu ok. 20-15 minut dość często mieszając.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przepis nadesłany na konkurs "Znak…
Włochy
Polenta śniadaniowa
by Agata R • • 0 Comments
Składniki: 5 szkl. wody 1 1/4 szkl. mąki kukurydzianej ¾ szkl. miodu 1 szkl. mleka 2 łyżki masła Sposób wykonania:Wodę wymieszać z mlekiem oraz masłem po czym doprowadzić do zagotowania na małym ogniu, wówczas stopniowo wsypywać mąkę, cały czas mieszając.Trzymać na ogniu jeszcze ok. 20-25 minut dość często mieszając aż polenta stanie się gęsta i…
Włochy
Śniadaniowa polenta z jajkami
by Jagoda • • 0 Comments
Składniki: 4 ½ szkl. bulionu drobiowego 8 jajek ½ szkl. startego sera parmezanu 3 łyżki masła 1 ½ szkl. mąki kukurydzianej pieprz Sposób wykonania:Mało wrzucić do bulionu po czym doprowadzić do zagotowania na małym ogniu, wówczas powoli dodawać mąkę nie przerywając gotowania.Pozostawić na ogniu ok. 20 minut dość często mieszając aż polenta stanie się gęsta…
Dodatki
Polenta.
by A. • • 0 Comments
Składniki: trochę ponad litr wody 250 g instant polenty (kaszki kukurydzianej) 1/2 kostki masła 2 spore garście tartego parmezanu sól i świeżo mielony pieprz Sposób przyrządzenia: Zagotować wodę w dużym rondlu, wsypywać powoli polentę stale mieszając, i mieszac dalej na ogniu 15-20 min. Wmieszać masło i parmezan i jeśli za gęste, dolać troszkę wody. Doprawić…