Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: poledwica

Rosół specjalnie dla chorych

Dla bardzo ciężko chorych i osłabionych, gotuje się bardzo esencjonalny rosół w następujący sposób: kilo polędwicy lub pierwszej krzyżowej (biodrowej) oczyścić starannie z łoju, obmyć w wodzie, pokrajać w kostkę i wraz z włoszczyzną w talarki pokrajaną (bez cebuli) włożyć do dużego słoja, zalać zimną wodą tyle, aby tylko mięso przykryło i zawiązać jak na kompoty pęcherzem. Niech tak postoi przez noc na chłodnym miejscu, aby woda wszystkie soki z mięsa wyciągnęła. Rano wstawić słoik do garnka z sianem zalać zimną wodą do pełna i gotować przez 3 godziny. Gdy przestygnie wyjąć słoik, otworzyć, zlać rosół przez sitko, posolić, a gdy się ustoi; podać choremu zagrzany razem z makaronem. Można wrzucić kilka plasterków ugotowanej marchewki.

Polędwica wołowa w bekonie

Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: Polędwica wołowa – 150 g. Bekon – 1 plasterek Szpinak – około 50 g. Młode ziemniaki – 3 szt. Borowiki – 3 szt. Młody czosnek – 2 gałązki Pomidorki cherry – 2 szt. Kiełki Ser oscypek – 1 gruby plaster Świeży tymianek Sposób przyrządzenia: Polędwicę nasmarować marynatą (tymianek, olej, czosnek,…

Szaszłyk z polędwiczek wieprzowych

Składniki: 60dag polędwiczek wieprzowych, 20dag boczku wędzonego, 2 średnie cebule, 1 opakowanie marynaty do mięs, 8 łyżek oleju słonecznikowego; Sposób przyrządzenia: Umyć polędwiczki, pokroić na plastry ok. 1 cm grubości. Wymieszać marynatę z olejem, zalać pokrojone polędwiczki, marynować w chłodnym miejscu 8 godzin. Pokroić cebulę i boczek na plastry. Nabijać na przemian mięso, boczek, cebulę…