Składniki: 25 dkg matiasów żółtko z ugotowanego na twardo jajka 7 dkg masła 15 dkg białego sera Sposób przyrządzenia: Płaty śledziowe wymoczyć, osączyć na sicie, zemleć w maszynce z serem i żółtkiem. Zmieloną masę rozetrzeć z masłem. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać do pieczywa.
Tag: podwieczorek
Listy
Pasta śledziowa z jabłkiem
by Teresa Klimek • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg matiasów 2 średniej wielkości kwaśne jabłka 10 dkg masła Sposób przyrządzenia: Płaty śledziowe wymoczyć, osączyć na sicie. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Śledzie i jabłka zemleć razem w maszynce, utrzeć z masłem. Podawać z białym pieczywem.
Listy
Pasta z żółtego sera
by Alina Olejniczak • • 0 Comments
Listy
Pasta z bryndzy i wędzonej ryby
by Bożena Ratajczak • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg bryndzy 20 dkg wędzonej ryby / makrela/ 1 łyżka oleju 1 łyżka łagodnej musztardy mielona papryka, sól do smaku Sposób przyrządzenia: Z ryby usunąć skórę, odfiletować , obrać z ości i razem z bryndzą zemleć w maszynce. W miseczce utrzeć, masę z sera i ryby, dodać olej i musztardę, doprawić do smaku…
Listy
Pasta z bryndzy z koncentratem pomidorowym
by Ewelina Śliwińska • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg bryndzy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Bryndzę dokładnie rozetrzeć, wymieszać z koncentratem pomidorowym, doprawić do smaku solą pieprzem i cukrem. Doskonała pasta do krakersów.