Składniki: 0,5 l suchego niebieskiego maku kostka masła 1 ½ szkl cukru pudru 1 szkl. mąki krupczatki łyżeczka rozdrobnionych goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej 2 żółtka jajko 1 ½ szkl. płatków migdałowych ½ szkl. cukru kryształu 2 białka tłuszcz do formy Sposób wykonania: Do maku dodać miękkie masło, jajko, mąkę, cukier puder, żółtka oraz przyprawy. Całość…
Tag: płatki migdałowe
Listy
Mazurek po staropolsku
by Ewelina Kurtyka • • 0 Comments
Składniki: ¾ szkl cukru pudru ¾ szkl mąki krupczatki ¾ szkl. sklarowanego masła 2 jajka ¾ szkl. płatków migdałowych łyżeczka mielonego cynamonu ¾ szkl. płatków migdałowych ¾ szkl. grubego cukru jajko tłuszcz do formy Sposób wykonania: Masło roztopić po czym doda o niego cukier puder i ucierać do białości, wówczas nie przerywając ucierania dodawać po…
Listy
Deser piankowy z jabłkami
by Asia Kusek • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. przecieru z jabłek ¼ kostki masła ½ skzl. cukru 4 jajka ½ szkl. posiekanych migdałów 2 łyżeczki skórki z pomarańczy kieliszek ciemnego rumu ¼ szkl pokruszonych herbatników łyżeczka cukru pudru do białek sok malinowy masło do formy Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo przecier…
Listy
Deser z chleba i konfitury
by Karina Kolanek • • 0 Comments
Składniki: 3 szkl. razowego czerstwego chleba 2 łyżeczki skórki z cytryny 2 łyżki płynnego miodu ¾ szkl czerwonego deserowego wina ½ szkl roztopionego masła 2 szkl. konfitury z zielonych pomidorów ½ szkl. płatków migdałowych masło do formy Sposób wykonania: Do pokruszonego chleba dodać wino, miód oraz skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i podzielić na…
Listy
Migdałowo-owsiana posypka do deserów
by Kamila Pusz • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl. płatków owsianych 1 szkl. płatków migdałowych łyżka masła łyżka cukru Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle zarumienić płatki migdałowe oraz owsiane. Następnie dodać do nich cukier i cały czas mieszając trzymać na ogniu aż się przyrumienią. Idealna aby posypać deser, lub jako spód do pucharków pod owoce.