Składniki: 20 g gotowych bezików 200 g masła ¾ szkl. cukru pudru 4 żółtka 1 szkl. bitej śmietany 150 g orzechów włoskich kieliszek koniaku Sposób wykonania: Masło razem z cukrem i żółtkami zmiksować po czym dodać posiekane orzechy. Całość wymieszać i dodać ubitą na sztywną pianę śmietanę, delikatnie połączyć. W trackie wmieszać do smaku kieliszek…
Tag: placki
Ciasta
Ciasto z ajerkoniakiem
by Kamil Ławniczak • • 0 Comments
Składniki: gotowy blat z ciasta ptysiowego 3 żółtka jajko 1 ½ szkl. mleka 2/3 szkl cukru pudru ½ laski wanilii kieliszek ajerkoniaku 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła Sposób wykonania: Jajko z dodatkiem cukru zmiksować po czym dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie mleko doprowadzić do wrzenia z dodatkiem laski wanilii po czym dodawać…
Ciasta
Kokosowe ciasto
by Krzysztof Jaroszewski • • 1 Comment
Składniki: 2 gotowe blaty ptysiowe 1 szkl. bitej śmietany 150 g wiórków koksowych 1 szkl. mleczka kokosowego łyżka żelatyny ½ tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka kieliszek koniaku Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z cukrem. Następnie mleczko kokosowe zagrzać razem z wiórkami kokosowymi i rozpuścić w nim żelatynę, wówczas przełożyć do masy żółtkowej. Cały czas…
Ciasta
Torcik waflowy Michała
by Michał Puchała • • 0 Comments
Składniki: opakowanie wafli 200 g masła 1 szkl. cukru ½ szkl. mleka 3 szkl. płatków owsianych 3 łyżki kakao aromat waniliowy gotowa pomada marcepanowa ozdoby z czekolady Sposób wykonania: Płatki podrumienić na suche patelni . Następnie połowę cukru skropić wodą i ugotować niego syrop cały czas mieszając trzymać knedelek na małym ogniu. W między czasie…
Ciasta
Rolada bez pieczenia
by Marlena Romańska • • 0 Comments
Składniki: 140 g zmielonych orzechów włoskich 250 g cukru pudru białko 1/3 tabliczki czekolady Sposób wykonania: Mielone orzechy wymieszać razem z białkami oraz cukrem pudrem. Powstałą masę podzielić na 2 części i jedną z nich wymieszać ze startą czekoladą. Obie masy rozwałkować na prostokąty, które ułożyć jeden na drugim i zwinąć w roladę. Odstawić najlepiej…